İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi’nin 5. Olağan Genel Kurulu’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devralan Ayşe Saraçoğlu ile yeni döneme ilişkin hedefleri konuştuk. İŞİM Kümelenmesi’nin 4 kıtada birçok ülkede ziyaretler ve ikili iş görüşmeleri organize ettiğini belirten Saraçoğlu “Bu sayede üyelerimiz ihracatlarını ve ihracat yaptıkları ülke sayılarını artırma şansı yakalıyor” dedi. Saraçoğlu, şu an 136 olan üye sayısını 3 yılın sonunda 250’ye çıkarmayı hedeflediklerini de belirtti.
Sizi İŞİM Kümelenmesi Başkanlığı’na götüren süreci özetler misiniz? Hangi plan ve düşüncelerle başkan olmaya karar verdiniz?
Son iki dönem Yönetim Kurulu’nda görev aldım ve bu süreçte çalışma gruplarında aktif rol üstlendim. Yönetim Kurulu’nda görev aldığım ilk dönemde başkan yardımcılığı görevindeydim ve Yönetim Kurulu Başkanımızın görevi sonlanınca, yeni başkan seçilene kadar vekilen başkanlık görevini yürüttüm. Bu süreçte İŞİM Kümelenmesi’nin işleyişi hakkında bilgi sahibi oldum. Sektörümüzün büyümesi ve daha ileriye gitmesi, bu sektörde çalışan tüm işletmelerin sorumluluğudur. Şahsım ve firmam adına bu sorumluluğu yerine getirmek için görev aldım. Üye firmalarımızın hepsinin zamanları elverdikçe yönetimde görev almaları gerektiği kanısındayım.
Yeni dönemde kısa ve uzun vadede planlarınız, projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Yeni dönemde 3 çalışma komitesi oluşturduk: Üye İlişkileri, Tanıtım & Organizasyon ve Kamu İlişkileri. İlgili her komite kendi hedeflerini belirleyerek çalışmalarını yürütmekte. Üye ilişkilerini ve iş birliklerini geliştirmek için üye firmalarımıza düzenli ziyaretler yapmaktayız. Aynı zamanda potansiyel üye firmalarımızı da kümemize katmak için çalışıyoruz. İŞİM Kümelenmesi’nin, Ticaret Bakanlığı destekli Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) projeleri yazma ve projelerin gerçekleştirilmesi konusunda eskiden gelen bir tecrübesi var. Şu an açık olan dördüncü UR-GE projemizde, proje katılımcısı firmalarımızın ihracatını geliştirmek, verimliliklerini artırmak, yönetim becerilerini geliştirmek adına çeşitli eğitimler, seminerler ve danışmanlık programları düzenlemekteyiz. Aynı zamanda üyelerimizin talepleri dikkate alınarak küme geneli faaliyetler de düzenlenmektedir. Pandemi süresince fiziksel olarak yapılamayan yurtdışı fuar ziyaretleri ve B2B görüşmeler de Tanıtım ve Organizasyon Komitesi tarafından planlanmaktadır. Uzun vadede uluslararası bir İş ve İnşaat Makinaları Zirvesi düzenlemeyi hedefliyoruz. Kamu çalışma grubumuz; üye firmalarımızın çalıştığı veya çalışmak istediği kamu kurum ve kuruluşlar ve sektör paydaşlarımız ile ziyaret programlarını organize etmektedir. Uluslararası bilinirliğin arttırılması ve iyi örneklerin ülkemize ve kümeye kazandırılması noktasında 650.000€ bütçeli 3 AB projesi tamamlanmıştır. Başarılı proje çalışmaları neticesinde İŞİM, Avrupa Komisyonu tarafından Bronz Markalı Küme olarak tescil edilmiştir. Bu dönemde Gümüş Marka almayı hedefliyoruz.
İŞİM Kümelenmesi’nin kurulmasından bu yana geçen süreci değerlendirdiğimizde yola çıkış amaçlarına ulaşılabildi mi?
Başlangıçta 25 üye ile yola çıkan kümelenme, şu an 136 üye firmaya ulaştı. Şimdiye kadar; üyeler arası işbirliklerinin arttırılması, üyelerimizin ihracatının geliştirilmesi, üretkenliklerinin ve teknolojik düzeylerinin arttırılması, yönetim becerilerinin geliştirilmesine yönelik bir çok çalışma, eğitim, proje, seminer avantajlarından daha çok faydalanmaya başladılar. Bu da geçmişten gelen yönetim kadrolarının çalışmaları ve çabaları ile kümenin yola çıkış amaçlarına ulaşabildiğini gösterir.
2021 yılı sektörünüz ve İŞİM faaliyetleri açısından nasıl geçti? 2022 yılı için öngörü ve beklentileriniz nelerdir?
Pandemi birçok sektörü olduğu gibi, iş makinaları sektörünü de olumsuz etkiledi. 2019’da inşaat ve madencilik makinaları ihracatı 1.346 milyar dolar iken 2020 yılında bu rakam 1.289 milyar dolara geriledi. 2021 yılında ihracatın 1.593 milyar dolara yükselmiştir. Bu da sektörümüzün toparlandığı ve iş hacmini artırdığını göstermekte. 2022 yılı rakamlarının geçen seneki ihracatın üzerinde olacağı beklentisindeyiz. Tabii son günlerde komşu ülkelerde yaşanan sıcak çatışma riskini de göz önünde bulunduracağız.
Röportajın tamamını okumak için:
https://formendergisi.com/formen-dergisi-68-sayi-subat-2022-yayinlandi/#sayfa_30