27 Mart 25, Perşembe

Yol yapımında yeni dönem başladı: Otonom asfaltlama

Avusturya merkezli inşaat grubu Strabag, Avusturya’nın Graz yakınlarındaki A9 otoyolunda yeni otonom asfalt serim teknolojisini başarıyla test etti. Tamamen otonom bir finişer, Spielfeld yakınlarındaki 180 metre uzunluğundaki deneme bölümüne asfaltı serdi. Otonom asfaltlamanın yol inşaatının güvenliği ve verimliliğini artırması, maliyetleri ise düşürmesi bekleniyor.

Avusturya merkezli inşaat grubu Strabag, Avusturya’nın Graz yakınlarındaki A9 otoyolunda yeni otonom asfalt serim teknolojisini başarıyla test etti. Şirket, yenilediği Slovenya sınırındaki A9 otoyolunun bir bölümünü seçerek sistemi yol testine tabi tuttu. Sistem, makinelerin otonom kontrolü için özel bir modül kullanıyor. Asfalt serme makinesinin dijital CAN veri yolu arayüzüne doğrudan bağlanıyor ve serim bölümü için makineye hedef verileri sağlıyor. Makine ayrıca, makineyi doğru rotada tutmak için nesne tanıma sensörleri ve uydu navigasyonu (GNSS) özelliğine sahip. Makine kontrol şirketi MOBA, Almanya’daki TH Köln Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Almanya’daki Darmstadt Teknik Üniversitesi ve daha önce Almanya’daki Robot – Robot Construction 4.0 araştırma projesi için geliştirilen TPA tarafından geliştirilen yenilikçi ölçüm ve sensör teknolojisini tamamlıyor. Strabag firması, otonom asfaltlamanın yol inşaatının güvenliğini, verimliliğini ve maliyet etkinliğini artıracağını umduğunu açıkladı. Asfaltlama çalışmalarının ardından ekim ayı sonunda boya tanklarına sahip küçük, otonom üç tekerlekli robotlar da yolu işaretleyecek.

İş sağlığı ve güvenliğinin iyileştirilmesi

Tamamen otonom bir finişer, Spielfeld yakınlarındaki 180 metre uzunluğundaki deneme bölümüne asfaltı serdi- tamamen otomatik olarak, uygulama ve lojistik Graz’dan bir STRABAG ekibi tarafından koordine edildi. Yol operatörü ve InfraROB ortağı ASFINAG deneme bölümünü sağladı. TPA ve InfraROB Alt Projesi 1’deki üç Alman ortağı böylece temel hedeflerine ulaştı: TPA Group PSS (Yol İnşaatında Süreç Stabilitesi) Başkanı Sebastian Czaja’nın da belirttiği gibi, asfalt döşeme otomasyonu uzun vadede yol inşaat sahalarında iş sağlığı ve güvenliğini iyileştirebilir: “Gelecekte, serim personeli giderek daha fazla kontrolör görevini üstlenecek. Hareket eden trafikten daha uzak bir mesafede çalışabilecekler ve serim süreci boyunca buhar ve aerosollere daha az maruz kalacaklar.”

Sensör kablosu asfalt yüzeye otomatik olarak entegre edildi

MOBA (Mobil Otomasyon) AG, asfalt serim makinesinin dijital CAN veri yolu arayüzüne doğrudan bağlanan ve makineye döşeme bölümü için hedef verileri besleyen, makinenin otonom kontrolü için özel bir modül geliştirdi. Nesne tanıma sensörleri ve uydu navigasyonu (GNSS), döşeme sırasında döşeme makinesini dinamik olarak doğru yolda tutuyor. InfraROB Alt Projesi 1’den gelen ikinci bir yenilik, asfalt serme sırasında sensör donanımlı bir fiber optik kabloyu (FOS kablosu) doğrudan yüzey kursuna başarıyla entegre etmek için kullanılan yeni geliştirilmiş bir döşeme makinesi ataşmanı. Takılan sıcaklık ve hareket sensörleri ayrıca kullanım sırasında asfalt yüzeyindeki yük hakkında bilgi sağlıyor. Gelecekte, bu veriler yol bakım çalışmalarının izlenmesi için kullanılabilir.

Mobil robotlar ile işaretleme

InfraROB projesinin yenilikçi robotikleri, gelecekte yol inşaat sahalarındaki diğer iş süreçlerini otomatikleştirebilir ve hem işçiler hem de yol kullanıcıları için kaza riskini önemli ölçüde azaltabilir. Örneğin, deneme bölümünü segmentlere ayırmak için mobil güvenlik konisi robotları kullanıldı: drone (RPAS) tarafından koordine edilen ve ağ oluşturulan, nesne tanıma sensörlerine sahip otonom hareket eden pilonlardan (koni robotlar) oluşan bir sürü, hareket eden trafikten güvenli bir mesafe sağladı. Asfalt seriminin ardından, boya tanklarına sahip küçük otonom, üç tekerlekli robotlar da Ekim ayı sonunda yolu işaretleyecek. 3B baskı kafasına sahip benzer şekilde inşa edilmiş bir mobil robot, yol bakımı için InfraROB alt projesinde geliştirildi: Robot, 3B baskı kafasını kullanarak soğuk asfalt karışımıyla çukurları ve çatlakları otonom olarak onaracak. Bu arada modüler prefabrikasyon, yol yapım projelerinin maliyet etkinliğini iyileştirmeyi amaçlıyor: Alt Proje 3’teki InfraROB ortakları, hepsi bir arada prekast beton bileşende çarpma bariyeri, oluk, bordür ve yağmur suyu kanalını verimli bir şekilde birleştiren çok işlevli çarpma bariyeri modülleri geliştirdiler. Araştırma projesi ayrıca, iş ve trafik güvenliğini iyileştirmek için InfraROB çözümlerini kaldırım bakım sistemlerine (PMS) ve trafik yönetim sistemlerine (TMS) entegre etmek için modeller geliştirdi.

İşçiler daha güvenli çalışabilecekler

Avusturyalı otoyol operatörü ASFINAG’da yol üstyapısı uzmanı Kristina Wittmann yapılan çalışma ile ilgili olarak şunları söyledi: “InfraROB otomasyon teknolojisinin önemi ve geleceği, kullanıcı perspektifinden muazzamdır. Bu teknolojiler yalnızca işçiler üzerindeki fiziksel zorlanmayı azaltarak işyeri kazaları riskini azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda yol operatörleri için özellikle ilgi çekici olan kalite güvencesi için önemli parametreleri sürekli olarak kaydediyor.”

 

 

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler