Vimpo, yeni ürün ve sistemleri ile hem Türkiye’de hem de uluslararası pazarda adından daha sık söz ettiriyor. Pandemi sürecinde yaptığı yatırımlarla üretim kapasitesini artıran, yeni teknoloji ve ürünleri kullanıcı ile buluşturan Vimpo, 2022 yılına da hızlı başladı. Yenilikleri ve hedefleri Vimpo Yönetim Kurulu Üyesi Doğukan Gezinir ile konuştuk…
Pandemi sürecini de göz önünde tutarak geçtiğimiz birkaç yılı değerlendirir misiniz?
Pandeminin ilk dönemlerinde hem lojistik hem de seyahatler anlamında herkes gibi biz de zorluklar yaşadık. Bu dönemde özellikle bayilerimiz veya çalıştığımız firmalarla uzaktan erişimler ve yönlendirmelerle, kullanım kılavuzu, kataloglar vb yöntemlerle çalışmaya devam ettik. O dönemde 4 ayrı ülkede uzaktan operasyon yürüttük ve bu operasyonları başarı ile sonuçlandırdık. Bu şekilde makinalarımızın devreye alınarak çalışmaya başlamasını sağladık. Pandeminin erken veya geç döneminde herhangi bir müşterimizi hiçbir konuda mağdur etmedik. Şimdi özellikle yasakların kalkmasıya beraber her yere ulaşabiliyoruz. Lojistik, eğitim ve teslimatlarımızı sorunsuz şekilde devam ettiriyoruz.
2022 yılına ilişkin öngörü ve beklentileriniz nelerdir?
2022 yılının son iki yıla göre çok daha hareketli olacağını tahmin ediyoruz. Bunu yılın daha ilk haftalarında görmeye başladık. Özellikle ertelenen bazı projelerden geri dönüşler alıyoruz. Hem yerli müteahhitlerde hem de yabancı müteahhitlerde büyük bir hareketlenme var. Tabi ki dolar ve Euro’nun global anlamda değer kazaması işlerimizi etkiliyor. Ama bir taraftan da bu durum daha çok sayıda firma için Türk malı ürünlerin cazibesini artırıyor. O nedenle hem bir kazanç hem de bir kayıp söz konusu. Kazanç yönü neredeyse Avrupa ürünlerinin birçok pazar için tedarik edilemeyecek noktalara çıkması. Çünkü bu durum Türm malı ürünler için önemli avantajlar ve fırsatlar yaratıyor. Bizim için de henüz çalışmadığımız birçok ülkeye ihracat kapılarını açıyor.
Yurt içi ve dışında markanızın mevcut konumu ve hedefleri hakkında bilgi verir misiniz?
İhracat yaptığımız ülke sayısı pandemi öncesinde yaklaşık olarak 15 idi. Şu an bu sayı 10 yeni ülkenin eklenmesi ile 25’e çıktı. Bu süreçte üç yeni bayilik anlaşması yaptık. 2022 yılında da yeni bayiliklerle ilerlemek istiyoruz. Hedefimiz özellikle Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerindeki etkinliğimizi artırmak. Bunun yanı sıra Kuzey Asya, Rusya ve Türki Cumhuriyetler’de de operasyonlarımızı artırmak istiyoruz. Kısaca bir taraftan mevcut pazarlardaki konumumuzu güçlendirip servis ağımızı geliştirirken bir taraftan da yeni ülkelere açılmak istiyoruz.
Son dönemlerde yaptığınız önemli satışlardan örnekler verebilir misiniz?
Özellikle geçtiğimiz yıl Rusya’da yaptığımız bir satış global anlamda çok ses getirmiş ve pazarda adımızın daha çok duyulmasına yol açmıştı. Şimdi aynı ürünü Kazakistan’a da veriyoruz. Bu ürün saatte 25 ton üretim yapabilen bir polimer modifiye bitüm tesisi. Hem üretim kapasitesi hem de otomasyon sistemi açısından benzeri çok fazla olmayan özel bir makina. Bu kapasitelerde ürünleri ihraç etmek bizim için gurur verici. Özellikle bu ürün gamında Vimpo olarak adımızdan daha sık söz ettiriyoruz. Sürekli tip 20 ton ve üzeri polimer modifiye tesislerde ciddi bir tecrübemiz ve iş bitirmemiz oluştu. Ayrıca İsrail’e ve Afrika kıtasında Uganda’ya kendi yürür mıcır serici ihracatını gerçekleştirdik. Bu iki projede de rakiplerimiz Amerikan ve İngiliz firmalardı. Hem teknik özelliklerdeki üstünlüğümüz hem de fiyat anlamında rakiplerimizin önüne geçerek iki projeyi de biz aldık. Ayrıca Kuzey Afrika’ya hem ısıtma sistemleri hem diğer bitüm işleme tesislerinde ihracatlarımız oldu. Azerbaycan ve Kazakistan’a da araç üstü ekipmanlarımızdan gönderdik.
Röportajın tamamını okumak için:
https://formendergisi.com/rtb-dergisi-27-sayi-yayinda/#sayfa_16