4 Aralık 24, Çarşamba

Liebherr dünyanın ilk hidrojen motorlu tekerlekli yükleyici prototipini tanıttı

Liebherr, fosil yakıtları aşamalı olarak durdurma ve inşaat sahaları, taş ocakları gibi alanlar karbondan arındırmak için çözümler hazırlamaya devam ediyor. Bischofshofen’deki Liebherr fabrikasında bu doğrultuda iki çığır açan olay gerçekleştirildi: Hidrojen motoruna sahip ilk büyük tekerlekli yükleyicinin tanıtımı ve ilk hidrojen dolumunun açılışı.

Bischofshofen’deki Liebherr fabrikasında düzenlenen bir etkinlikte, dünyanın ilk hidrojen motorlu büyük tekerlekli yükleyicisi tanıtıldı. Etkinlikte alternatif sürüşler konusuna ilişkin bir dizi konuşma yer aldı. Ancak odak noktası, hidrojen tekerlekli yükleyicinin pratik kullanımda ilk kez sergilendiği Liebherr’in etkileyici makine fuarıydı.
Bu dünya prömiyeriyle aynı zamanda, hidrojenin sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak kullanılmasında önemli bir kilometre taşını temsil eden Salzburg eyaletindeki ilk hidrojen dolum istasyonu açıldı. Liebherr Bischofshofen’in Yöneticisi Dr.-Ing. Herbert Pfab “Hidrojen araştırmalarında ilerleme kaydetmek için hidrojene erişimimiz olması gerekiyor. Bu dolum istasyonunu inşaat makinelerini karbondan arındırma hedeflerimizi daha da ilerletmek için inşa ettik” dedi.

 Prototip L 566 H, dünyanın hidrojen motorlu ilk tekerlekli yükleyicisi

Liebherr’in L 566 H’si, dünyanın hidrojen motorlu ilk büyük tekerlekli yükleyici prototipidir. Kapsamlı çalışmaların ardından, bu çığır açan teknolojinin, CO² emisyonu olmadan elektrikli hale getirilmesi zor olan büyük araçların çalıştırılması için en uygun çözüm olduğu belirlendi.
Yaklaşık 15 tona kadar olan daha küçük araçlar için akülü-elektrikli çözümler genellikle uygundur. Ancak çalışma ağırlığı 40 tona kadar olan ve yüksek enerji gereksinimi olan daha büyük makinelerde durum farklıdır. Hidrojen pistonlu pistonlu motorların bu durumda ideal olduğu kanıtlanmıştır.

Bu hidrojen motorları, Liebherr’in Components ürün segmentinin Bulle’deki (İsviçre) motor fabrikasında üretilmekte. Sadece sıfır sera gazı emisyonu ve neredeyse hiç nitrojen oksit emisyonu sağlamakla kalmıyorlar, aynı zamanda oldukça verimliler.

Etkinliğin bir diğer öne çıkan özelliği ise yine hidrojen motorlu bir MAN kamyonuydu. Bu, hidrojen teknolojisinin sadece tekerlekli yükleyicilerde uygulanabilir olmadığını, aynı zamanda inşaat kamyonlarında da zaten kullanıldığını gösteriyor.

Hidrojen dolum istasyonu

Hidrojen tekerlekli yükleyicinin geliştirilmesinin bir parçası olarak Liebherr Bischofshofen, tüm Salzburg eyaletinde türünün ilk örneği olan kendi hidrojen dolum istasyonunu açtı. Bu projenin önemli bir stratejik ortağı, yeni açılan dolum istasyonunun üreticisi olmasının yanı sıra Liebherr’in araştırma ortağı olan Maximator Hydrogen’dir. Birlikte, makinelere doğrudan inşaat sahalarında yakıt doldurulabilmesi için mobil dolum tesisleri üzerinde çalışıyorlar. Bu özellikle uzak şantiyeler ve çok hareketli olmayan makineler için önemlidir.

 

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler