Karayolları Genel Müdürlüğü yeni yatırımlarla makine parkını yenilemeye ve güçlendirmeye devam ediyor. Kurumun parkına 2024 yılında 1 milyar 516 milyon lira bedelle toplam 628 adet makine ve ekipman eklendi. Satın alınan makine ve ekipmanların yüzde 85’inin yerli imalat olduğu belirtildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1 Aralık Pazar günü Karayolları Genel Müdürlüğü Akköprü Atölye Müdürlüğü’nde düzenlenen Makine Teslim Töreni’ne katıldı. Bakan Yardımcısı Enver İskurt, Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, Genel Müdür Yardımcıları ve Daire Başkanları ile Karayolcuların katıldığı törenle Karayolları makine parkına dahil edilen karla mücadele ve yol bakım araçları hizmete alındı. Kar yağışının başta ulaşım olmak üzere günlük hayatı zorlaştırdığını belirten Bakan Uraloğlu, “Bugün Karayolları Genel Müdürlüğü envanterimize kattığımız modern ve teknolojik karla mücadele ve yol bakım araçlarıyla filomuzun gücüne güç kattık. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Kış hazırlıklarımız tamam” dedi.
Yurdumuzun dört bir yanında doğu batı, kuzey güney demeden ülkemizin yüksek standartlı yol ağıyla donatıldığını vurgulayan Uraloğlu; 2002 yılında 6 bin 101 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yol ağıyla sadece 6 ilin birbirine bağlı olduğunu hatırlatarak, “Yol ağımızı yaklaşık 5 kat artırıp 29 bin 653 kilometreye çıkararak 77 ilimizi bölünmüş yollarla birbirine bağladık. Bin 714 kilometre olan otoyol uzunluğumuzu 3 bin 796 kilometreye yükselttik. BSK kaplı yollarımızın uzunluğunu da 8 bin 591 kilometreden 31 bin 541 kilometreye ulaştırdık. Yüksek dağları tünellerle, derin vadileri köprü ve viyadüklerle geçtik. İnşa edilen 479 kilometre köprü ve viyadük ile toplam uzunluğu 790 kilometreye ulaştırdık. 717 kilometre tünel yapımı ile de tünel toplam uzunluğunu 767 kilometreye çıkardık. Ancak bu yolları açmak, tünel ve köprüleri inşa etmek kadar, bu yolların ve yapıların güvenli bir şekilde trafiğe açık kalması da çok önemli” diye konuştu.
“Toplam 628 adet makine ve ekipmanı Karayollarına kazandırdık”
Yolların güvenli bir şekilde hizmet vermesi için gerekli bakımların yapılarak kar, kış, fırtınaya rağmen açık kalması gayretiyle çalışıldığını ve bunun için de her yıl yeni makine ve ekipman alınarak makine parkının yenilenip güçlendirildiğini dile getiren Uraloğlu, “Özellikle 2016 yılından itibaren makine parkımızda geniş kapsamlı olarak yenileme çalışmalarını başlattık. Karla mücadele ve yol bakım için Genel Müdürlüğümüzün envanterine sürekli ihtiyaç duyulan makine ve ekipmanları kattık. Makine parkımızın ortalama yaşı 2002 yılında 18,1 iken yeni yaptığımız alımlar ile bunu yaklaşık 10 seviyesine düşürdük. Aynı zamanda 21 yaş ve üstü olan ekonomik ömrünü doldurmuş makinelerin oranını da yüzde 57’den yüzde 16,9’a indirdik. 2016 yılından itibaren son alımlarla birlikte 7 bin 157 adet makine ve ekipman satın alınarak makine parkımızın yüzde 49’unu yenilemiş olduk. 2024 yılında 1 milyar 516 milyon lira bedelle, ekskavatör, vakumlu süpürge, çekici, kanal kazıcı yükleyici gibi 43 çeşit yol bakım ve karla mücadele faaliyetlerinde hayati önemi haiz 344 adet makine ve 284 adet ekipman olmak üzere toplam 628 adet makine ve ekipmanı Karayollarına kazandırdık.” diye konuştu.
“Satın alınan makine ve ekipmanların yüzde 85’i yerli imalat”
Satın alınan makine ve ekipmanların yüzde 85’inin yerli imalat olduğunun altını çizen Uraloğlu, makine parkının yenileme değerinin toplam 718,2 milyon dolara yükseldiğini ve son alımlarla Karayollarının 5 bin 598 adedi hareketli makine olmak üzere toplam 14 bin 607 adet makine ve ekipman ile hizmet verdiğini, envantere katılan bu modern ve teknolojik karla mücadele ve yol bakım araçlarıyla Karayolları filosunun gücüne güç kattıklarını belitti. Uraloğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Karayolları ekiplerimiz, vatandaşlarımızın konforlu ve trafik güvenliği sağlanmış bir ortamda yolculuk yapması için kar ve buzla mücadele çalışmalarına devam edecek. Bu çalışmalar yurt genelindeki 68 bin 549 kilometrelik yol ağında, 452 karla mücadele merkezi üzerinden, 12 bin 634 adet makine ve ekipman, 13 bin 283 personel ile gerçekleştirecek. Çalışmalarımızda kullanılmak üzere 738 bin ton tuz, 422 bin metreküp tuz agregası ve kritik kesimler için 11 bin 576 ton tuz çözeltisi karla mücadele merkezlerinde depolanmıştır. Yollarımızda tipi ve esinti nedeni ile trafik akışının güçleştiği veya kapandığı kesimlere 926 kilometre kar siperi yapılmıştır.”
Takip merkez ve sistemleriyle etkin bir karla mücadele
Karla mücadele merkezlerindeki çalışmalara da değinen Uraloğlu, güzergah analizi, karla mücadele çalışmaları, açılan ve kapanan yollar ve anlık trafiğin monitörler üzerinden akıllı ulaşım merkezlerimizden takip edildiğini; ayrıca önemli geçitlerde bulunan sabit kameralar aracılığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü ve bölge merkezlerinden hava ve yol durumlarının izlendiğini belirtti. Kritik kesimlerde görevlendirilen 1480 adet karla mücadele aracının kameralarla, 5 bin karla mücadele aracının ise araç takip sistemi ile çok yakından takip edildiğini ve bu sayede etkin bir kar mücadelesini yapıldığını bildirdi.
Konuşmasının ardından araç parkını gezen Uraloğlu; bakım aracına kış lastiği takarak hizmete alınan karla mücadele araçlarından birinin direksiyonuna geçti.