22 Eylül 23, Cuma

İhracat destekleri yenilendi

Esma AKYÜZ
OSTİM İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi Uluslararası Proje Yöneticisi
esma.akyuz@ostim.org.tr

İhracata yönelik devlet destekleri Cumhurbaşkanlığı kararıyla artırılmış ve ağustos ayında Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Türk firmalarının uluslararası pazarda rekabet gücünü artırmak ve ihracatlarını kolaylaştırmak amacıyla ihracat yardımlarının kapsamı genişletilmiş ve destek tutarları da artırılmıştır. Değişen pazar koşulları göz önünde bulundurularak yapılan bu değişikliklerle ihracatçı firmaların küresel rekabette daha güçlü olması hedeflenmiştir. Yeni destek araçlarıyla dış ticaretin değişen şartlarına firmaların adapte olması kolaylaşacaktır.

Bu kapsamda yeni açılan Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği ile ihracata başlayan veya potansiyel ihracatçıların, pazara giriş projesi hazırlık sürecine dair alacakları danışmanlık ve rapor giderleri sürdürülebilir ihracat artışını sağlamak amacıyla desteklenecek. Bir şirketin en fazla 2 adet pazara giriş projesi desteği alabilecek. Buna göre, şirketlerin pazara giriş belgeleri ile ruhsatlandırma ve kayıt işlemlerine ilişkin giderleri yüzde 50 oranında ve şirket başına yıllık 4 milyon liraya kadar desteklenecek. Pazara giriş projesi hazırlık sürecine dair firmaların alacakları danışmanlık ve rapor giderleri yüzde 50 oranında ve proje başına 200 bin liraya kadar desteklenecek. Firmalar, takvim yılı başına en fazla 5 ve toplamda en fazla 20 yurtdışı pazar araştırması faaliyeti için destek alabilecek. Firmaların gerçekleştireceği yurt dışı pazar araştırması faaliyetine ait ulaşım ve konaklama giderleri yüzde 50 oranında ve faaliyet başına en fazla 100 bin liraya kadar karşılanacak. Bunun yanısıra yurtiçi/yurtdışı fuar katılımı, yurtdışı şirket/marka alımı, tanıtım/birim kira, Küresel tedarik zinciri ve eximbank desteklerinde koşullar yenilenmiş ve destek tutarları artırılmıştır.

Yurt içi fuar desteği

Yurt içi fuar katılımcıları tarafından yer kirası ve stant masrafları için ödenen fatura giderleri yüzde 50 oranında, 80 bin liraya kadar desteklenecek. Yurt içi fuar katılımcıları bir takvim yılı içinde başlayan azami 3 fuar katılımı için yer kirası ve stant masrafı desteğinden yararlanabilecek.

Yurt dışı şirket ve marka alım desteği

Yurt dışında yerleşik şirketlerin/markaların alımına yönelik mali ve hukuki danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderler yüzde 50 oranında ve yıllık 3 milyon liraya kadar desteklenecek. Yurt dışında yerleşik şirketin ileri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak nitelikte olması halinde destek limiti 7 milyon 500 bin liraya kadar çıkabilecek.

Tanıtım ve birim kira desteği

Şirketlerin Türkiye’de üretilen ürünlerin pazarlandığı yurt dışı birimlerinin kira giderleri ile paylaşımlı ofislere ilişkin üyelik giderleri her bir birim başına yıllık 2 milyon liraya kadar yüzde 50 oranında desteklenecek. Şirketler kira gideri desteğinden her bir ülke için en fazla 4 yıl yararlandırılacak. Bir şirket en fazla 25 birim için kira desteğinden faydalanabilecek.

Hedef ülke destekleri ve yurt dışı fuarlar

Tüm destek unsurlarında hedef ülkelere yönelik destek oranları ilave 25 puana kadar artırıldı. Yurt dışı fuar organizasyonu kapsamında gerçekleştirilen fuar katılımları ve bireysel katılımlar, bir takvim yılı içinde başlayan en fazla 5 fuara mahsus olmak üzere, yurt dışı fuarın genel nitelikli olması halinde 150 bin liraya kadar, sektörel nitelikli olması halinde 250 bin liraya kadar, İhracat Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen yurt dışı prestijli fuarlardan biri olması halinde 750 bin liraya kadar desteklenecektir. Bu desteklerin detayları ve daha fazlası Ticaret Bakanlığı web sayfasından İhracat Destekleri başlığı altında incelenbilir.

Kaynak: T.C. Resmi Gazete, T.C. Ticaret Bakanlığı, TRT Haber

 

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler