19 Nisan 24, Cuma

PERI’nin yeni ürünü ALPHADECK, dünyada ilk kez Folkart Vega’da uygulandı

PERI’nin yeni ürünü ALPHADECK, dünyada ilk kez Folkart Vega’da uygulandı 

PERI ALPHADECK Döşeme Kalıp Sistemi dünyada ilk kez bu Folkart Vega’da uygulandı. Projenin ilk safhalarında yapılan incelemede, koridorların darlığı nedeniyle düşer başlıklı ALPHADECK panel sisteminin en uygun döşeme kalıbı sistemi olduğu kararlaştırıldı. Bilinen döşeme kalıbı sistemlerinin aksine, ALPHADECK’in büyük alüminyum panelleri ve yüksek taşıma kapasiteli PERI dikmeleri sayesinde, proje az miktarda panel ve dikme ile çözüldü. 

Ana yükleniciliğini Folkart Yapı’nın, alt yükleniciliğini Salihoğlu İnşaat’ın yaptığı, İzmir‘in en büyük projelerinden olan Folkart Vega kulelerinin sarmal bir etkiyle her katta farklılaşan balkon ve terasları, farklı açılardan gölge oyunları ile projenin görsel etkisini destekliyor. Akdeniz ikliminde günlük yaşantıda yarı açık alanların önemi mimari tasarımda her katta, her blokta farklı biçimlerde gözetilerek tasarıma yansıtılmış. Yüksek yapılarda her bağımsız bölümün kendine ait balkonları bulunurken, baza katlarında teras bahçeleri, bahçe katlarında da özel kullanımlı bahçeler bu fonksiyona hizmet ediyor. Yeşil alan sadece peyzaj kotunda değil, baza katında yeşil teraslar, yüksek yapılarda ise “gökyüzü bahçeleri” ile projenin her kotunda ayrı ayrı ele alınıyor.
Peyzaj tasarımının kontrollü gölgelere sahipliğiyle, günün farklı saatlerinde rahatlıkla vakit geçirilebilecek, keyifli aktivitelere de ev sahipliği yapabilecek açık dinlenme ve oyun alanları sunarken, mimari ile hem malzeme hem de işlev olarak bütünleşiyor. Özellikle plaj konseptinde kumsala sahip açık havuz ve çocuk oyun alanları, kullanıcıların hafta sonu dahi evlerinde daha fazla vakit geçirecekleri fırsatlar sunuyor.

Daha az malzeme ile daha hızlı ve ekonomik çözüm

150.000 m2’lik kapalı alanı olan Folkart Vega Projesi’nde standart kat yüksekliği 3.00 m. Proje 3 adet kuleden oluşuyor ve bu kuleler 31, 37 ve 38 katlı. 20.700 m2’lik bir alanda 4 bloktan oluşan Folkart Vega’nın önemli bir özelliği de, PERI ALPHADECK Döşeme Kalıp Sisteminin dünyada ilk kez bu projede uygulanmış olması. Projenin ilk safhalarında yapılan incelemede, koridorların darlığı nedeniyle düşer başlıklı ALPHADECK panel sisteminin en uygun döşeme kalıbı sistemi olduğu kararlaştırıldı. Bilinen döşeme kalıbı sistemlerinin aksine, ALPHADECK’in büyük alüminyum panelleri ve yüksek taşıma kapasiteli PERI dikmeleri sayesinde, proje az miktarda panel ve dikme ile çözüldü. İşçilik ve zamandan yapılan tasarrufla maliyet düşürüldü. Projede ALPHADECK Döşeme Kalıp Sistemi daha az malzeme ile daha hızlı ve ekonomik bir çözüm sundu.

ALPHADECK ile zamandan tasarruf

Proje kapsamında ayrıca “CB-160 Tırmanır Platform ve RCS-P Rüzgar Koruma Paneli”; kolon ve perde kalıbı olarak LIWA Panel Kalıp Sistemi; çekirdek perde kalıbı olarak, VARIO VT20K Perde Kalıp Sistemi; kiriş ve balkon döşeme kalıbı olarak balkon döşemelerinin radyal olması nedeniyle uygulama kolaylığı sağladığı için MULTIFLEX Döşeme Kalıp Sistemi kullanıldı.
ALPHADECK Döşeme Kalıp Sistemi; erken söküm imkanı, malzeme sarfiyatı olmaması ve işçilik anlamında şantiyeye zaman kazandırması nedeniyle tercih edildi. Normal şartlarda söküm süresini beklememek için iki kat döşeme kalıbına ihtiyaç duyulmaktaydı. ALPHADECK Sistemi’nde düşer başlıklı dikmeler sayesinde sadece 1 kat için panel ve 2 kat için dikme + düşer kafa gerekmekte. Bu da şantiyede ciddi zaman ve maliyet avantajı sağladı.

 

Kolay ve hızlı kurulum

Diğer taraftan sistem, maksimum üç kişiyle kurulabiliyor. Kirişin olmadığı düz alanlarda adam/saat maliyetleri normalden çok daha fazla düşürüldü. Katta özellikle rüzgar olduğu zamanlarda malzemenin hafif olması sebebiyle vincin çalışmaması durumunda bile insan gücüyle hafif paneller üst kata hızlı bir şekilde aktarıldı. ALPHADECK’in projedeki diğer bir avantajı ise 36 saat içinde söküme izin verebilmesiydi. Normal şartlarda beton dökümü gerçekleştirildikten ve beton mukavim değerleri sağladıktan sonra söküme izin verilmektedir. ALPHADECK Sistemi’nin getirmiş olduğu kolaylık sayesinde paneller beton dökümünden 36 saat sonra söküldü ve bir üst kata taşındı. ALPHADECK’in az sayıda aksesuarı sayesinde kolay ve çok hızlı bir şekilde kurulumu yapıldı.

PERI, Folkart Vega’da da fark yarattı

Dünya çapında gerçekleştirdiği projeler ve güvenilirliği, Ege Bölgesi’nde de sürekli teknik ve satış destek sağlaması, ürünlerinin sağlamlığı ve şantiyeye kazandırdığı artılar nedeniyle PERI, Folkart Vega’da da fark yarattı. PERI’nin projeye diğer bir artısı ise müşterinin bir katı 10 günde planlamasına rağmen PERI sistemleri sayesinde bu sürenin 8 güne kadar düşmesiydi.

 

Hızlı montaj ve erken demontaj

Hakan KayaSalihoğlu İnşaat Proje Müdürü:ALPHADECK Döşeme Kalıp Sistemi’nin kolay ve hızlı montajı ile panelin 36 saat sonra sökülmesi bize isçilik ve zamandan tasarruf sağladı. PERI‘nin bizlere önerdiği bu sistem sayesinde pratik, hızlı montaj ve erken demontaj ile daha süratli ve sürekli üretim yapabildik. Geniş paneller (180×120 ve 240×120 cm) ile kısa sürede geniş alanlar oluşturabildik.

 

Hız, pratiklik ve tasarruf

Cem Kapancı-Folkart Yapı Şantiye Şefi: ALPHADECK’i hız, pratiklik ve tasarruf kelimeleriyle özetleyebiliriz. Folkart Vega Projesi’nde 37, 38 ve 31 kattan oluşan üç kulemiz mevcut. Projede kullandığımız PERI sistemlerinden özellikle ALPHADECK Döşeme Kalıp Sistemi oldukça dikkat çekiciydi. PERI yetkilileri ile beraber ilk uygulamayı gerçekleştirdiğimizde ve hatta söküm sırasında da kendileriyle tekrardan sahada bu işi kontrol ettiğimizde, sahada çalışan arkadaşların hem kendi güçlerini daha tasarruflu kullandıklarını hem de sistemin uygulamasının çok daha kolay olduğunu gördük. Arkadaşlarımız, sistemin kolaylıkları sayesinde daha rahat bir kalıp montajı ve söküm işi gerçekleştirebildiler. Bu sistemi hız, pratiklik ve tasarruf kelimeleriyle özetleyebiliriz. PERI ekibine destekleri için teşekkür ederiz.

 

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler