4 Aralık 24, Çarşamba

Yeni nesil e-ihracat ve e-ticaret destekleri

Esma AKYÜZ
OSTİM İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi Uluslararası Proje Yöneticisi
esma.akyuz@ostim.org.tr

 İhracatı kolaylaştırmak için T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Türk Eximbank ve İhracatı Geliştirme AŞ’nin katılımıyla yeni nesil ihracat destekleri geliştirildi. Ağustos ayında yürürlüğe giren “5986 Sayılı E-ihracat Destekleri Hakkında Karar” ile şirketleri e-ihracata yönlendirmek amacıyla pek çok yeni desteğin hayata geçirileceği haberi Ticaret Bakanlığı tarafından verilmişti. Yeni dönemde açıklanan yeni nesil ihracat destekleriyle ihracatçının yüzü gülecek ve ülke ekonomisi güçlenecek. Bu destek paketleri birçok başlığı kapsıyor fakat bugün ele alacağım konu hızla dijitalleşen dünyada yeni nesil e-ihracat ve e-ticaret destekleri olacak.

Türk ürün ve markalarının yurt dışı pazarlarda tanıtılması ve e-ihracatın hızlandırılması amacıyla açıklanan yeni nesil e-ihracat destekleri hem firmalara hem işbirliği kuruluşlarına yönelik olacak. Bu yeni destekler ile firmaların, pazaryerlerinin ve e-ticaret sitelerinin e-ihracata hazırlanması, yurtdışı pazarlarda Türk ürünlerinin ve markalarının dijital olarak sergilenmesi ve tanıtılması, e-ihracat lojistik maliyetlerinin desteklenmesi ve e-ihracatın güçlenmesi hedefleniyor. E-ihracat odaklı tanıtım ve pazarlama teşviklerinin de kapsamı bu çalışmayla genişletilmiş oldu. Kapsamı genişleyen başlıklar arasında sipariş karşılama ve depo destekleri de bulunuyor ve bu çalışma e-ihracat sektörüne güç kazandıracak. Bu yeni çalışmayla şirketler, pazaryeri, e-ihracat platformları, B2B platformları, perakende e-ticaret siteleri destek kapsamına alındı. Desteklerin alt kapsamları şu başlıklar altında incelenmekte; Pazara Giriş Rapor Desteği, Dijital Pazaryeri Tanıtım Desteği, E-ihracat Tanıtım Desteği, Sipariş Karşılama Hizmeti Desteği, Depo Kira Desteği, Yurtdışı Pazaryeri Entegrasyon Desteği, Çevrimiçi Mağaza ve Hedef Ülke e-Ticaret Paydaşlarından Alınan Hizmet Desteği ve Pazaryeri Komisyon Gideri Desteği. Bu başlıklar altında yararlanıcılar için farklı destek limitleri bulunmaktadır;

 

Şirketler                                 : 15 Milyon TL

E-İhracat Konsorsiyumları     : 45 Milyon TL

Perakende E-Ticaret Siteleri : 45 Milyon TL

Pazaryerleri                           : 45 Milyon TL

B2B Platformları                    : 4 Milyon TL

 

Bu desteklerin yanı sıra işbirliği kuruluşlarına yönelik ve ihracatı uçtan uca sağlama iddiasında olan e-İhracat Konsorsiyumu Desteği bulunmaktadır. E-İhracat Konsorsiyumu elektronik ihracatı uçtan uca yapabilen, yeterli insan kaynakları ve bilgi birikimine sahip, yurt dışı depolama dağıtım ve/veya iade yönetim imkanları olan, pazaryerleri ile entegrasyonu gerçekleştiren, doğrudan tüketiciye ulaşan e-ticaret satış modellerine sahip ve Bakanlıkça yetkilendirilen şirketleri kapmakta. Aslında bunun için bir şirket kurulumu gerekmez fakat Bakanlıkça konsorsiyum statüsünün onaylanması gerekmektedir. Bu konsorsiyumların kurulması imalatçı şirketlerin üretimlerini e-ihracata yönlendirmek için bir köprü niteliğinde olacaktır. Bu destekler çok detaylı çalışılmış ve e-ihracatı artırmak için şirketler ve işbirliği kuruluşları için fırsat olacaktır. Rekabetin de dijitalleştiği dünyada şirketlerimizin yerini alması için e-ihracata ve e-ticarete hızla adapte olmamız şart.

Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı

 

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler