4 Aralık 24, Çarşamba

Vinci iğne deliğinden geçirmek

Alpler’de yapılacak kaldırma işleri için Demag AC 160-5 arazi vinci seçildi. Araba ile bile gitmenin zor olduğu yollardan kompakt tasarımı ve olağanüstü manevra kabiliyeti ile geçen Demag AC 160-5 darlığı ile meşhur tünellerden geçerek çalışma alanına ulaştı. Vinç, bu yeteneklerinin yanı sıra Zervreila beton barajındaki kaldırmaları gerçekleştirmek için gereken güce sahip olduğu için de tercih edildi.

Arabasını dar ve dik bir dağ yolunda kullanan herkes, bunun yoğun bir odaklanma ve dikkat gerektirdiğini bilir. Bu nedenle, aynısını beş akslı bir vinçle yapmanın hem operatör hem de makine için aşırı zorluklarla gelen türünün tek örneği bir senaryo olması şaşırtıcı olmaz. “Bu yüzden bu iş için Demag AC 160-5’imizi kullanmaya karar verdik” diyen Fanger Vinçler ve Taşımacılık Müdürü Josef Waser şunları ekliyor: “Son derece kompakt tasarımı ve olağanüstü manevra kabiliyeti ile hem baraja ulaşma hem de ilgili işin halletke açısından görev için mükemmel bir şekilde uygun olduğunu belirtti. Ayrıca vinç, İsviçre’nin Grisons kantonundaki Zervreila beton barajındaki kaldırmaları gerçekleştirmek için gereken güce sahipti.”

İğne deliği gibi tüneller

Ancak bundan önce AC 160-5’in şantiyeye birkaç saatlik yolculuk için hazırlanması gerekiyordu. Örneğin, ağırlığı 60 tonun altına düşürmek için karşı ağırlık taban plakasının çıkarılması gerekiyordu, bu da söz konusu dağ yollarında gerekliydi. Plaka, gerekli karşı ağırlık ve diğer aksesuarlarla birlikte, vinçle birlikte zorlu bir yolculuğa çıkan iki kamyona yüklendi ve bu, Fanger ekibi için gerçekten benzersiz zorluklarla gelen bir yolculuktu. Güzergah sadece dar viraj yarıçaplarıyla değil, aynı zamanda mutlak hassasiyet gerektiren tünellerle de doluydu. Josef Waser, “Bazen vinç ile tünel duvarları arasında yalnızca birkaç santimetre vardı, bu da operatörümüzün makineyi iğne deliğinden geçirmesi anlamına geliyordu” diyor. Fanger’daki ekip, Alpler’deki çalışma alanlarına giderken bu tür zorlu rotalarda gezinmeye alışkın olsa da, bu sefer her şeyin sorunsuz gittiğinden emin olmak için bir sinyal görevlisi kullanmaya karar verdiler.

27,5 metre yarıçaplı kaldırmalar

Bu, vinç ve kamyonların beton baraja güvenli ve zamanında ulaşmasını sağladı ve ardından ekip, son derece dar alan koşullarına (kesin olarak korkuluklar arasında yalnızca altı metre) rağmen AC 160-5’i hızla kurdu. Ve sadece teoride, “Güvenlik nedenlerinden dolayı ayakları barajın kenarına kadar uzatamadık, bu yüzden sorumlu mühendise danıştıktan sonra fiili genişlik 5,4 metre ile sınırlandırıldık,” diyor Josef Waser. Ancak bu koşullar, Demag AC 160-5’in IC 1 Plus kontrol sistemi ve 5,3 metrelik küçük payanda yayılımı ile gerçekten parlamasına izin verdi ve bu iş için onu seçmenin mümkün olan en iyi karar olduğunu kanıtladı: Yükü 130 metre aşağıya indirmek 9,9 tona kadar doğrudan halat çekme özelliğine sahip güçlü kaldırma tertibatı sayesinde hiç sorun olmadı ve 330 metrelik maksimum tel halat uzunluğu, vincin iş için fazlasıyla yeterli rezervi olduğu anlamına geliyordu.

İş sorunsuz tamamlandı

Bazılarının ağırlığı 7,8 tona kadar çıkan emme ekskavatör bileşenlerini, bir duba, borular ve diğer malzemeleri 130 metreden rezervuara indirebilmek için vinç, 32,9 metrelik bir ana bom ve 46 metrelik bir ana bom ile donatıldı. “Barajın dışbükey konturu nedeniyle 27,5 metreye kadar bir yarıçapla çalışmak zorunda kaldık. Ancak, bu bizim Demag AC 160-5’imiz için hiçbir şekilde sorun değildi,” diyor Demag vincinin performansından ve uzun süredir iyi bir ilişkisi olan Demag ekibinin sunduğu mükemmel hizmetten memnun olan Josef Waser ve ekliyor: “Her durumda iyi ve hızlı hizmete güvenebileceğimizi bilmek her zaman iyidir”. Bununla birlikte, vakaların büyük çoğunluğunda olduğu gibi, işte her şey sorunsuz gitti, böylece vinç operatörü tüm kaldırmaları tek bir günde kendi başına tamamlayabildi.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler