Henüz inşaat süreci devam eden Rize-Artvin havalimanı, tamamlandığında bölgenin en önemli ulaşım seçeneği haline gelecek havalimanı, yılda 3 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak ve en geniş ölçülerdeki uçakların bile kullanabileceği bir piste sahip olacak. 2017 yılı oralarında başlayan havalimanı inşaat sürecinin, 2022 Nisan ayına kadar tamamlanması planlanıyor. 1.000 hektarlık bir alana inşa edilen havalimanı, tamamı deniz dolgusu üzerine kurulmuş ve bu yönü ile dünyada ender rastlanan bir proje. Özellikle hava kontrol kulesi, mimarı tasarımı ile ilgi çekiyor. Bölgenin çay üretiminde üst sıralarda yer alması sebebi ile hava kontrol kulesi bölgeye özgü olan çay bardağı şeklinden esinlenerek tasarlandı. Projenin karakteristik özelliklerinden bir diğeri ise, yaklaşık bir kilometre cephe uzunluğuna sahip terminal binası.
PERI UP ROSETT FLEX tercih edildi
Şantiyeye ilk etapta yaklaşık 400 metre uzunluğunda, 13,3 metre yüksekliğinde ve 5,5 metre genişliğinde Terminal Binası Dış Cephe Çalışma İskelesi; sonrasında da ilave olarak 10.000 ve 5.000 m³ iskele malzemesi sevk edildi. PERI personeli müşteri ile teknik değerlendirme ve proje uygunluğu gibi konularda işbirliği içerisinde sevkiyat programı oluşturdu. Buna ilave olarak Hava Trafik Kontrol Kulesi için çalışma iskelesi talep edilmiş olup, Hava Kontrol Kulesi çevresine mimari sebeplerden dolayı iskele ayağı basılamadığı için özel teknik çalışma ile asma iskele tasarımı yapıldı ve şantiyede başarıyla uygulandı. Her özel projede olduğu gibi yine PERI sistemlerinin tercih edildiği Rize-Artvin Havalimanı’nda modüler, farklı geometrideki mimari yapılara son derece uygulanabilir ve projenin özel gereksinimlerini karşılayan PERI UP ROSETT FLEX tercih ediliyor. Projede ayrıca PERI servisleri ve dijital çözümleri arasında yer alan PERICAD programı ve 3D çizim desteği de sağlanıyor. PERI UP ROSETT FLEX’in Terminal Binası ince işleri ve Hava Trafik Kontrol Kulesi yapımında kullanıldığı projede sevkiyatların zamanında ve eksiksiz yapılması, verilen daimi teknik destek ve deneyimli PERI ekibinin sürekli ulaşılabilirliği, müşteriye sunulan en büyük avantajlar oluyor.
PERI ile acil ihtiyaçlar karşılandı
Şantiye ekibinin beklentilerinin karşılandığı projede sıkışık sevkiyat programına rağmen PERI’nin lojistik gücü sayesinde tüm malzemeler zamanında ve eksiksiz sevk edildi. Özellikle Hava Kontrol Kulesi çelik imalatının bir an önce bitirilmek istenmesi ve kule çevresine iskele kurulamadığı için şantiyede, PERI’nin özel çalışmaları ile asma iskele tasarımı yapılarak şantiyenin bu acil ihtiyacı karşılandı.
Teknik destek ve hızlı sevkiyat
Extra İskele Sistemleri Şantiye Şefi Onur Ulusal: “Rize-Artvin Havalimanı yoğun iş tempolu bir şantiyedir. PERI, gerek teknik çözümleri ve gerekse sevkiyat hızı ile bizlere büyük destek sağladı. Malzeme kalitesi, sürekli iş takibi, şantiye ziyaretleri ile gösterdikleri önemi ve yanımızda olduklarını çok net hissedebiliyoruz. PERI ailesine, tüm özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz.”