İSKEN, 1300 MW kurulu net kapasitesi ile Türkiye’nin önemli bir kısmına enerji üreten, ülkenin en büyük kömür yakıtlı enerji santrallerinden biri. Tekrarlanan bakım çalışmaları, büyük tesiste düzenli bir görevdir. PERI, zaman açısından kritik olan bu görevleri yaklaşık 500 ton PERI UP Flex Endüstriyel İskele Sistemi, mühendislik, tasarım desteği, lojistik ve danışmanlık hizmetleri ile destekliyor.
HCV Mühendislik, İSKEN Sugözü Termik Santrali’nde 2012 yılından bu zamana kadar çalışma iskeleleri kurulum söküm, kiralama , mekanik montaj-demontaj, projelendirme, uygulama, inşaat işleri, işçi kiralama ve araç kiralama konusunda hizmet veren ve çeşitli sorunlarda ideal çözüm ortağı olan bir firma. Diğer taraftan HCV Mühendislik uzun yıllardır PERI ile çeşitli projelerde mühendislik ve tasarım desteği alarak çalışıyor. Bu çalışmalarda, süreçlerin iyi koordine edildiği net bir şekilde ortaya çıktı. Santralde duruş başlar başlamaz zamana karşı bir yarış başladığı ve zaman önemli bir faktör olduğu için, montaj ve üretim çizimlerinin yanı sıra teslimat çizelgeleri, bakım için işleri durdurmadan önce hazırlanmalı ve PERI de bu anlamda projelere büyük destek sağlıyor. İSKEN, 1300 MW kurulu net kapasitesi ile Türkiye’nin önemli bir kısmına enerji üreten, ülkenin en büyük kömür yakıtlı enerji santrallerinden biri. Tekrarlanan bakım çalışmaları, büyük tesiste düzenli bir görevdir. PERI, zaman açısından kritik olan bu görevleri yaklaşık 500 ton PERI UP Flex Endüstriyel İskele Sistemi, mühendislik, tasarım desteği, lojistik ve danışmanlık hizmetleri ile destekliyor.
Projenin zorlukları PERI ile aşıldı
Projenin özel bir zorluğu, kazan üzerindeki çalışmalardı. Vanaların bakımı, içerideki yalıtım çalışmasıyla aynı anda gerçekleşti. İşin yapılabilmesi için PERI UP Flex Endüstriyel İskele Sistemi ile 13 m çapında 22 m yüksekliğinde modüler bir iskele kuruldu. PERI UP’ın 25 cm veya 50 cm’lik metrik sistem ızgarası ile esnekliğinin burada özellikle etkili olduğu kanıtlandı. Bu şekilde, gerekli iş güvenliğini korurken, farklı mekansal koşullara tepki vermek mümkün oldu. Bir diğer zorlu görev baca sisteminin elden geçirilmesiydi. Bacaların 100 metrelik bir bölümüne yeni bir kaplama uygulanacak, dış kısma ise yeni bir yalıtım yerleştirilecekti. Bunun için kısa sürede içeride ve dışarıda iskele kuruldu.
Çalışma güvenliği sağlandı
Absorber bölümünün 36 saatlik sıkı bakım süresi boyunca, güvenli çalışma süreçleri sağlamak için çok hızlı, önceden tasarlanmış ve programlanmış iskele çalışmaları gereklidir. Bu görev de zaman içinde başarıyla yerine getirildi. PERI UP Flex Endüstriyel İskele Sistemi’nin esnekliği, firmanın projedeki öngörülemeyen gereksinimlere kendiliğinden ve yine de verimli bir şekilde tepki vermesini sağladı. Sistemin etkisi, her bir sistem bileşeninin düşük ağırlığı ile birleştiğinde, bakım süresini %30 oranında azaltarak çok iyi bir zaman tasarrufu sağladı. Montaj ve bakım çalışmaları sırasında, çalışma güvenliği de PERI UP Flex Endüstriyel İskele Sistemi tarafından büyük ölçüde geliştirildi. Bu sayede güvenlik ve maliyet verimliliği bir araya getirildi.
Proje Peri’nin destekleri ile ilerliyor
Kubilay Varlı-HCV Mühendislik Firma Sahibi: PERI ile uzun yıllardır mühendislik ve tasarım ortağı olarak çeşitli projelerde çalışıyoruz. PERI’nin saha desteği, zamanında teslimat, mühendislik ve tasarım desteği gibi hizmetlerinden gerçekten çok memnunuz. Santralin duruş döneminde zamanla yarışırken, bu destekler daha önemli hale geliyor. PERI ile bu projenin de büyük bir başarıya ulaşacağına hiç şüphem yok.
Ünsal Varlı-HCV Mühendislik Firma Sahibi: Bu projede PERI ile birlikte çalışıyoruz ve PERI’nin iskelesinden elde ettiğimiz hız ve kaliteden çok memnunuz. Bu bize büyük bir avantaj sağlıyor.
Atalay Karagöktaş-HCV Mühendislik Saha Mühendisi: PERI denince aklıma gelen ilk üç şey dayanım, zaman ve kalite. Bu projede çalışırken bize tüm bu avantajları sağlayan PERI ekibine teşekkür ederiz.