TürkTraktör’ün 68 yıllık üretim tecrübesiyle, Ankara Fabrikası’nda üretimine başladığı ve ‘yerli üretim’ damgasıyla pazara sunduğu New Holland B Serisi Kazıcı Yükleyiciler, sahanın gereksinimlerini eksiksiz yerine getirecek yüksek dayanıma sahip kaliteli komponent bileşimi ve farklı teknolojik özellikleriyle kullanıcıların dikkatini çekiyor. New Holland’ın ön plana çıktığı en önemli konulardan biri ise yüksek performans üretimini düşük yakıt tüketim değerleri ile sağlayabilmesi. Bu yazımızda B Serisi Kazıcı Yükleyicilerin yakıt tüketiminin düşük olmasının arkasında yatan teknolojik özellikleri yakından inceleyeceğiz.
Common Rail yakıt motor teknolojisi
B Serisi Kazıcı Yükleyicilerde bilinen en ileri motor teknolojilerinden biri olan Yüksek Basınçlı Common Rail Yakıt Enjeksiyon Sistemi kullanılıyor. Böylece, mekanik yakıt enjeksiyon sistemine sahip motorlara kıyasla yakıtın 6 kata kadar daha yüksek basınçta sıkıştırıldığı Common Rail teknolojisinde, her bir yakıt damlasından maksimum enerji elde ediliyor. Yakıtın yüksek verim ile yanmasını sağlayan bu teknoloji yüksek bir motor gücü üretilmesini sağlarken, yakıt tüketiminin ise çok düşük seviyelerde kalmasını garanti ediyor.
Elektronik kontrol ünitesi ve çoklu yakıt enjeksiyonu
B Serisi Kazıcı Yükleyiciler’de motor, elektronik bir kontrol ünitesi tarafından yönetiliyor. Bu kontrol ünitesi motor üzerindeki birçok farklı sensör üzerinden anlık bilgi toplayarak motorun en ideal şekilde çalışmasını sağlayacak yakıt miktarını hesaplayıp yakıt pompasına ve enjektörlere kumanda ederek her zaman ideal miktarda yakıtın silindir içerisinde püskürtülmesini garanti ediyor.
Her bir piston çevriminde silindir içerisine enjektörler tarafından birden fazla yakıt enjeksiyonu gerçekleştiriliyor. Kademeli veya çoklu yakıt enjeksiyonu olarak adlandırılan bu işlemde yakıt yanma verimliği arttırılırken, yakıt ekonomisi daha da iyileşiyor. Çoklu yakıt enjeksiyonu ayrıca egzoz gazındaki zararlı emisyon oluşumlarını azaltıyor ve motor dürültüsünü de düşürüyor.
Daha fazla yakıt verimliliği
B Serisi Kazıcı Yükleyiciler’de Intercooler entegreli Turboşarj hava emiş sistemi bulunuyor. Turboşarj birim zamanda silindirler içerisine daha fazla taze hava akışı sağlıyor. Daha fazla hava, yakıtın daha yüksek verimde yanmasını sağlayacak daha fazla oksijen anlamına geliyor. Intercooler ise turboşarj içerisinden geçerken ısınan havayı silindirler içerisine ulaşmadan hemen önce, bir miktar soğutuyor. Soğuyan havanın içerisindeki oksijen derişimi arttığı için kütlesel anlamda daha fazla oksijen silindir içerisine ulaşmış oluyor. Yakıt yanma verimliliğinin daha da arttırıldığı bu teknoloji B Serisi Kazıcı Yükleyicilerin düşük yakıt tüketim değerleri sunmasında kilit rol oynuyor.
Viskoz gövdeli soğutucu fan tasarımı
Motor, soğutma sisteminde bulunan 6 adet radyatör viskoz gövdeli soğutucu fan tarafından soğutuluyor. Viskoz gövdeli fan, motorun soğuk olduğu ilk çalıştırma esnasında devreye girmeyerek motorun hızlı bir şekilde ideal çalışma sıcaklığına ulaşmasını sağlıyor. Motor ideal çalışma sıcaklığına ulaştığında ise soğutucu fan devreye girerek makine üzerindeki hiçbir sıvının daha yüksek sıcaklıklara çıkmasına izin vermiyor. Mekanik kayış tahrikli fanlardan farklı olarak viskoz gövdeli fanlar motorun soğuk olduğu durumlarda devreye girmediği için motor üzerinden gereksiz güç sarfiyatı sağlamıyor ve yakıt tasarrufu artıyor.
Tek tuş rölanti fonksiyonu
Sabit motor devri ile yapılan kazı çalışması sırasında operatörün kısa süreli molalarında veya beklemelerinde joystick üzerinde yer alan tek tuş rölanti butonu kullanılarak motor kolayca rölanti devrine alınabiliyor. Bu özellik hem ergonomik bir kullanım sunarken hem de yakıt ekonomisine pozitif katkı sağlıyor.
Yakit tasarrufu sunan hidrolik sistem tasarımı
Değişken debili pistonlu pompa kullanılan New Holland B Serisi Kazıcı Yükleyicilerde, hidrolik yağ akışı sadece hidrolik fonksiyonlar devreye alındığında sağlanıyor. Hidrolik fonksiyonların çalıştırılmadığı yol yürüyüşü gibi durumlarda pistonlu pompa kendini minimum pozisyonuna alarak sisteme gereksiz yağ akışının önüne geçiyor. Kazıcı veya yükleyici fonksiyonları ile çalışma durumunda pistonlu pompa, işin zorluğunu algılayan yük algılama sistemi sayesinde sadece ihtiyaç miktarında hidrolik yağı sisteme pompalıyor. Bu sayede ise her zaman ideal hidrolik güç makine üzerinde sağlanırken, yüksek bir yakıt ekonomisi de elde ediliyor.