Esma AKYÜZ
OSTİM İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi Uluslararası Proje Yöneticisi
esma.akyuz@ostim.org.tr
Küçük ve orta ölçekli firmaların yükünü hafifletirken yüzünü güldürecek yeni KOBİ gelişim yani KOBİGEL 2022 Destek çağrısı KOSGEB tarafından yayınlandı. Bu çağrıda hangi başlıkların olduğunu, nasıl ilerleyeceğini, bir önceki çağrıya göre neler değiştiğini bu yazımda inceleyeceğim. Öncelikle şunu söyleyelim, KOSGEB bu yıl imalat sanayinde dijitalleşme çağrısının hem kapsamını genişletti hem de destek üst limitlerini artırdı. Yeni çağrıda dijitalleşmenin yanında rekabetçilik ve verimlilik modülünün de eklendiğini görüyoruz. Bunun yanında işletme başına 1 milyon TL olan destek tutarı bu yeni çağrıda 2 milyon TL’ye yükseldi.
En az 8 ay en fazla 12 ay süreli projelerde destek oranı personel haricindeki giderler için %85 oranında olacak ve personel giderlerinde öğrenim durumu katsayısına göre, geri ödemesiz olarak destek sağlanacak. Bu yeni KOBİGEL döneminde de toplam 3 çağrı açıldı. İlki imalat sanayi sektöründe dijitalleşme sürecine katkı sağlayabilecek yerli teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerin desteklenmesi proje teklif çağrısıdır. Bu çağrı kapsamında akıllı dijital teknolojilerle ilgili ürün ve çözüm geliştiren elektronik, bilişim, makine ve imalat sektörlerinde teknoloji geliştirici KOBİ’ler, ürün veya yazılımlarında katma değer artırıcı iyileştirmeler yapmak ve ürünlerini ticarileştirmek için projelerini sunabilecektir. Proje teklif çağrısı kapsamında işletme başına 900 bin TL geri ödemesiz 1.1 milyon TL ise geri ödemeli olacak şekilde toplamda 2 milyon TL’ye kadar ve destek verilebileceği belirtilmiştir.
İkinci çağrıda ise imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin üretim ve ilişkili iş süreçlerinde dijital teknolojilerden yararlanma düzeyinin artırılması konusu ele alındı. Bu çağrıda imalat sanayi sektöründeki KOBİ’ler 8 dijital teknolojiden birini veya birkaçını proje şeklinde sunabilecektir. Bu 8 dijital teknolojiler de; büyük verinin analitik yöntemlerle işlenmesi, nesnelerin interneti, endüstriyel robot teknolojileri, akıllı sensör teknolojileri, yapay zekaya dayalı siber fiziksel akıllı fabrika sistem ve bileşenleri, siber güvenlik, akıllı ve esnek otomasyon sistemleri ve artırılmış gerçeklik başlıkları yer almaktadır. Bu teknoloji başlıkları üzerinden başvurulacak ikinci çağrıda da işletme başına 400 bin TL geri ödemesiz ve 1.6 milyon TL geri ödemeli olmak üzere toplamda 2 milyon TL destek verilebileceği belirtilmiştir.
Üçüncü çağrıda ise imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet güçlerinin ve verimliliğinin artırılması hedeflenmektedir. Bu çağrıda işletme başına 200 bin TL’ye kadar geri ödemesiz ve 1.5 milyon TL’ye kadar geri ödemeli bir destek verilebileceği belirtilmiştir. Toplamda da bir buçuk milyon TL’lik üçüncü destek paketinin altında belirtilen ve diğer başlıklarda da geçerli olan destek kalemleri; makine-teçhizat, personel giderleri, yazılım ve hizmet alımı giderleri şeklinde dört kaleme ayrılmıştır.
Geçmiş dönem KOBİGEL desteklerini incelersek, KOBİGEL destek çağrısı imalat sanayinde dijitalleşme teması ile KOSGEB tarafından ilk kez 2019 yılında açılmıştı. 2019 yılında toplam 258 projeye 72 milyon, 2020 yılında 396 projeye 158 milyon, 2021’de de 281 proje için 116 milyon TL’lik bir destek ödemesi yapıldı. Böylece KOBİGEL çağrısı altında KOSGEB toplamda 935 projeye 346 milyon TL’lik bir destek ödemesi yapmış oldu. 2022 yılı sonunda açılan yeni dönem KOBİGEL çağrısı 11 Ocak 2023 tarihinde ise başvuruya kapanacak. Çağrı detayları ve başvuru formları için www.kosgeb.gov.tr sayfasını inceleyebilirsiniz.
Kaynak: KOSGEB