Esma AKYÜZ-OSTİM İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi Uluslararası Proje Yöneticisi
esma.akyuz@ostim.org.tr
İşletmelerin büyümelerinde rol oynayan önemli faktörler arasında istihdam konusu yer almaktadır. Bununla alakalı yeni bir destek planlandı. Meslek lisesi mezunları ve üniversite mezunlarını istihdama hızlıca dahil edebilmek ve aynı zamanda Mikro ve Küçük İşletmelerin daha kolay istihdam yaratabilmelerini sağlamak amacyla KOSGEB Hızlı Destek Programı yürürlüğe kondu. KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) Hızlı Destek Programı’nın amacı; MKİ’lerin salgın şartlarında faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanmasıdır.
İmalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki MKİ’lere verilecek olan bu desteğin bir takım şartları var. İstihdam edilecek kişi ya da kişilerin, 1981 ve sonrası doğumlu olması gerekiyor. Ayrıca son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü, başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması şartı” ile firmalara destek sağlanacaktır.
Yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL geri ödemeli destek verilecektir. Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecektir. Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir
Kadın istihdamında rakam RAKAM 110 bin lirayı bulacak
İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanacaktır. Dolayısıyla alacığınız yeni personel kadın olursa veya işletme sahibi kadınsa alacağınız destek oranı 110.000 TL’ye çıkacaktır.
Geri ödeme kolaylığı sağlanacak
Geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydı ile; MKİ’ler kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecektir.
Destek ödemeleri, 6 ay + 6 ay şeklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacaktır. Ödeme öncesinde ve sonrasında, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu, geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza ediliyor olduğu ve yeni personelin istihdam edildiği kontrol edilecektir. 6 aylık ilk taksit dönemine ilişkin yükümlülük yerine getirilmemişse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmışsa ikinci 6 aylık dönem ödenecektir.
Destekten yararlanabilecek MKİ’lerin sektör listesi www.kosgeb.gov.tr adresinde yayınlanmaktadır.
Kaynak: KOSGEB