5 Aralık 24, Perşembe

İş Makinanız Kış Şartlarına Hazır Mı?

Bir iş makinası sahibi ya da operatörü iseniz, ekipmanınızın ömrünü uzatmak ve kış mevsimi boyunca en iyi durumda kalmasını/çalışmasını sağlamak için ekipmanınızı kış mevsimine hazırlamanın ve uygun şekilde bakım/onarım/değişim yapmanın hayati önem taşıdığını bilirsiniz. Bu hazırlık herzamankilerden daha önemli. Gelin yine hep birlikte ve çok derin teknik detaylara girmeden kış mevsiminde iş makinalarımızı çalışır durumda tutmak için gerekli bazı ipuçlarına göz atalım.

“Winter is coming – Kış geliyor”
İş makinanız kış şartlarına hazır mı?

Evet, sonunda sıcak yaz günlerini geride bıraktık, mevsim döndü ve kışın habercisi sonbahara giriş yaptık. Artık iş makinalarımız ile çalıştığımız şartlar ilkbahar ve yaz mevsimlerindekilerden daha zor bir hal almaya başlayacak. Yağmurlar ve beraberinde getirdiği ıslak zeminler, ıslak malzemeler, rüzgar vb. olumsuz dış etkenler hem operatör dostlarımızı hem de iş makinalarımızı ister istemez zorlamaya başlayacak. Pek tabi sonbahar mevsiminin olumsuz dış etkilerine kış mevsimine girmemiz ile beraber “soğuk” kavramı da eklenecek. Peki biz ve iş makinalarımız kışa hazır mıyız? Bir iş makinası sahibi ya da operatörü iseniz, ekipmanınızın ömrünü uzatmak ve kış mevsimi boyunca en iyi durumda kalmasını/çalışmasını sağlamak için ekipmanınızı kış mevsimine hazırlamanın ve uygun şekilde bakım/onarım/değişim yapmanın hayati önem taşıdığını bilirsiniz. Bu hazırlık herzamankilerden daha önemli. Gelin yine hep birlikte ve çok derin teknik detaylara girmeden kış mevsiminde iş makinalarımızı çalışır durumda tutmak için gerekli bazı ipuçlarına göz atalım. Başlıyoruz…

Murat Görsen Üste Makine Mühendisi

  • Hangi iş makinasını kullanıyor olursanız olun mevsim fark etmeksizin yapmanız gereken ilk iş her zaman çalışma başlangıcındaki günlük kontroller ve görsel muayenelerdir. Bu aşamada yapılması gerekenleri dergimizin 56. ve 57. sayılarında;
    ÇALIŞMA ÖNCESİ OPERATÖR KONTROLLERİ Bölüm 1 Paletli Ekskavatörler
    ÇALIŞMA ÖNCESİ OPERATÖR KONTROLLERİ Bölüm 2 Lastikli Yükleyiciler başlıkları altında incelemiştik. Bu kontroller ve muayeneler kış mevsiminde daha da önemli olmaktadır. Lütfen inceleyiniz.
  • İşe başlamadan önce mutlaka motoru uygun çalışma sıcaklığına ulaşana kadar rölantide çalıştırın. Ardından hidrolikleri hareket ettirerek hidrolik sistemi ısıtmaya başlayın. Makinanınız lastikli ve şanzumanlı bir makina ise ilk yürüme hareketini yavaşca yapın ve şanzuman / aks yağlarının ısınmasına fırsat verin. Makinanınız tüm komponent ve parçaları ve pek tabiki yağlar çalışma sıcaklığına eriştiğinde çok daha kolay ve sorunsuz bir işe başlangıç mümkün olacak ve olası ani durmalar yüzünden iş kaybından uzaklaşmış olacaksınız.
  • Tüm yağların ve motor soğutma suyu, adblue, yakıt gibi diğer sıvıların tam dolu olduğundan emin olun. Kış şartlarına uygun yağ sınıfı kullanmaktan kaçınmayın. Örneğin viskozitesi yüksek bir yağ yerine viskozitesi düşük bir yağ sınıfı seçerseniz kış koşullarına uygun bir iş yapmış olursunuz. Ayrıca her çalışma / vardiya sonunda yakıt tankınızı tam dolu bırakın.
  • Kış mevsimine girmeden tüm filtrelerinizi kontrol edin ve gerekiyorsa değiştirin.
  • Bildiğiniz gibi hidrolik hortumlar iş makinamız için hayati önem taşıyan parçaların başında geliyor. Dış etkilerden, uzun süre kullanımdan veya sıcak-soğuk geçişlerinden yıpranmaya uğrayan hidrolik hortumlar hiç ummadığınız anda işinizin yarıda kalmasına neden olabilir. Kış mevsimine girmeden evvel lütfen görsel muayene yapın ve gerekli gördüğünüzde hidrolik hortumlarınızı yenisi ile değiştirin. Kış mevsimi boyunca da bu görsel muayeneleri yapmayı unutmayın.
  • Eğer imkan mevcut ise iş makinası, iş ya da vardiya bitiminde dış etkilere kapalı bir alanda muhafaza edilmelidir. Bu hem 2. maddenin çok daha kolay uygulanmasını sağlayacak hem de makinamızın sert hava vb. şartlardan zarar görmesini engelleyecektir.
  • Özellikle, sürekli soğuk iklim şartlarında çalışılan yada kışın dönemsel olarak sert geçtiği coğrafyalarda motor blok ısıtıcı, yakıt ön ısıtıcı gibi üretici opsiyonlarını kullanmanız tavsiye edilir.
  • Akülerinizi sıcak tutunuz ve sürekli şarj durumlarını kontrol ediniz. Soğuk, akü depolama kapasitesinin düşmanıdır.
  • Lastik ve alt takım kontrolleri oldukça önemli. Lastikli tip makina kullanan dostlarımız lastiklerin durumunu ve hava basınçlarını kontrol etmelidirler.
Fotoğraf: (@optismak) https://www.instagram.com/optismakmakina
  • Paletli tip  kullanan dostlarımız için ise en önemli uyarı çalışma esnasında alt takıma sıkışan malzemenin eğer çalışma sonunda temizlenmez ise soğuktan donup tüm alt takım bileşenlerine direkt olarak zarar verebileceğidir. Lütfen her çalışma sonunda ekskavatörünüzün alt takımında biriken malzemeyi temizleyiniz !
  • Motor soğutma suyunun donmasını önlemek belkide tüm tedbirler içinde yapmamız gereken ilk olanı. Donma noktasını düşüren KALİTELİ bir anti-freeze kullanımı ile motor soğutma suyunu dolayısı ile motor bloğunuzu ve cebinizi ( ) donmanın olumsuz etkilerine karşı korumuş olursunuz.
  • Günlük gresleme görevleri için soğuk hava şartlarına uygun gres kullanınız.
    Şimdi geldik yazımızın sonunda vereceğimiz en önemli uyarıya. Bu uyarı özellikle LASTİKLİ YÜKLEYİCİ ve GREYDER ile KAR MÜCADELESİ yapan değerli operatör dostlarımız için.

LÜTFEN ! Hiç bir koşul altında, lastikleriniz için KAR ZİNCİRİ olmadan asla ve asla kar mücadelesine çıkmayınız. İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatına uygun olarak , KENDİ SAĞLIĞINIZ ve GÜVENLİĞİNİZ için bu tedbirden ödün vermeyiniz. Geçtiğimiz yıllarda gerek ulusal basında, gerek sosyal medyada gerekse yerel basında bu tedbirsizliğin acı faturasını veren haberler gördük. Verimli, güvenli ve sağlıklı çalışmalar dilerim.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler