5 Aralık 24, Perşembe

İMDER Başkanı Özgen: “Türkiye, dünyanın üretim üssü olabilir”

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER)’in düzenlediği etkinlikte, derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen, iş ve inşaat makinaları sektörünün son durumunu değerlendirmek üzere gazetecilerle bir araya geldi.

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER)’in düzenlediği etkinlikte, derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen, iş ve inşaat makinaları sektörünün son durumunu değerlendirmek üzere gazetecilerle bir araya geldi.

Tekirdağ-Çerkezköy’deki  Organize Sanayi Bölgesi’nde ELKON ve Putzmeister firmalarının üretim tesislerinde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Özgen, imalatçıların pandemi döneminde yaşadığı krizlerden bahsederek, güncel döviz kuru ışığında, iç ve dış piyasadaki mevcut durum ile sanayiciler için yapılması gerekenleri anlattı. Özgen, pandemi döneminde tedarik zincirlerinin kırıldığını, tüm dünyanın büyük sorunlar ile karşılaştığını hatırlatarak, “Ancak iş ve inşaat makinalı sektörü olarak zor koşullar altında iş yapmayı öğrendik. Üretim kalitesi ve ekonomik yapısı olarak dünyanın en güçlü firmalarına sahibiz. Sanayicimizin gücü ve devletimizin desteği ile dünyadaki krizi fırsata çevirip, ülkemizi iş ve inşaat makinaları sektörü üretim üssü haline getirir, ülkemize yüksek katma değer kazandırabiliriz” ifadelerini kullandı.

“Dünyada Her Zaman Lider Konumda Olmayı Hedefliyoruz”

İş ve İnşaat sektörünün yüzde 95’inden fazlasını temsil eden İMDER, sektör buluşmaları kapsamında Trakya bölgesine çıkartma yaptı. Çerkezköy OSB’de ELKON ve Putzmeister firmalarını üretim tesislerini ziyaret eden İMDER yetkilileri, Türkiye’nin iş ve inşaat makinaları sektöründe dünya liderliği için istişarelerde bulundu. Pandemi döneminde yaşanan gelişmeleri masaya yatıran İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen şu açıklamalarda bulundu: “Pandemiye rağmen 2020 yılında 1 milyar 385 milyon dolar değerinde ihracat kaydettik. İthalat rakamlarımız ise 812 Milyon Dolar oldu. İhracat-İthalat dengesinde ülkemize katkı sunan ender sektörlerden biriyiz. Avrupa’nın 7’nci, dünyanın ise 11’inci büyük pazarı olan Türk iş makinaları sektörü olarak Avrupa, Orta Doğu, Rusya, Kuzey Afrika ve Orta Asya pazarları başta olmak üzere toplamda 133 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Şu anda üretimde Avrupa’nın 10’uncu büyük ülkesi konumundayız. Yüksek mühendislik kabiliyeti ile ürettiğimiz üstün kaliteli makinalarla küresel rekabette önemli bir oyuncuyuz. İMDER olarak, üyelerimizle birlikte teknolojimiz ve standartlarımız sayesinde dünyada her zaman lider konumda olmayı hedeflemekteyiz.

Global Kırılmalar Bize Fırsat Yarattı

Global kırılmalar sektörümüze fırsat yarattı. Avrupa Birliği ülkeleri yakın coğrafyada tedarik zinciri oluşturmaya çalışıyor. Bu durumda jeopolitik durum ve ciddi üretim altyapımız bize fırsatlar yaratıyor. AB üyesi olmasak bile onların kurallarının biliyor ve uyguluyoruz. Sektörümüz dünyada sektör devleri ile iş birlikleri kuruyor. Bunlar bizim için avantaj. Bize dünyadaki büyük rakiplerden iş teklifleri geliyor. Bu fırsatı iyi değerlendirirsek ülkemiz kazanır.

Dünyada Çark Dönecek ve Sektörde Büyük Bir Talep Oluşacak

Ne yazık ki pandemi bitmiş değil. Dünyada ekonomi büyüme ivmesinin önemli ölçüde pozitif anlamda devam edeceğini öngörüyoruz. Ekonomik aktörlerde 2022 yılında dünya ekonomisi yüzde 5 büyüyecek, dünya ticareti ise yüzde 7 artacak öngörüsü hâkim. İş ve inşaat makinaları olarak hedeflerimizi bu verilere göre planlıyoruz. Hem AB’de hem ABD’de oldukça büyük mali gelişmeler var. Başta altyapı olmak üzere çok ciddi yatırımlar gerçekleştirecekler. Trilyonlarca Dolar ve Euro’dan oluşan kaynak ayırdılar. Dünyada çark dönecek ve sektörde büyük bir talep oluşacak.
2022 bizim için büyük bir fırsat ve sektörümüze bakışımız olumlu. Dünyada iş ve inşaat makinalarında ‘Türk ürünü’ dendiği zaman artık akla ‘kalite’ geliyor. 2022’de başarımızı devam erittirmeli, üretimi sürdürmeli ve kapasitemizi artırmalıyız. Sektör olarak hızlı hareket etmeli ve yeşil mutabakatta rol almalıyız. İş makinaları olarak dünyanın en zor pazarı olan Japonya’da dahi söz sahibiyiz. Teknoloji, lojistik ve ürün anlamında büyük satın almalar yapabiliyor, güçlü pazarlarda söz sahibi olabiliyor ya da tamamen hâkim olabiliyoruz. 2020 başında devletimiz birçok sektöre oldukça ciddi destekler sağladı. Ancak iş ve inşaat sektörü bu kapsama alınmadı. Bir kırgınlığımız var ama bugüne kadar kesintisiz gelmeyi, zorlukları aşarak istihdam yaratmayı ve ülkemize katma değer kazandırmayı başardık. Devletimiz Eximbank desteği ile arkamızda durursa tüm dünyada var olan operasyonlarımızı güçlendirebiliriz.

İç Pazar Veri Paylaşımında Sıkıntılar Yaşıyoruz

Bir yandan da ülkemize yatırım yapmak isteyen dünya devlerinin önünü açmalı, diğer yandan da sektörümüzün öngörülebilirliğini sağlamalıyız. Bu bizim için çok önemli. İhracat yapmadan ya da yatırım yapmadan önce pazar durumunu çok iyi belirlememiz ve bilmemiz gerekiyor. İMDER olarak üyelerimizle iç pazar satış rakamlarını bir süredir paylaşamıyoruz. Otomotiv başta olmak üzere birçok sektör detaylı verileri paylaşabiliyor. İç pazar veri paylaşmamı ile firmalarımız hangi coğrafyada ne oranda sıfır makine ya da yedek parça satıldığını görebiliyordu. Böylece sıfır makine ve yedek parça stokları için bir strateji belirliyor, yatırım yapabiliyordu. Bir yandan da istihdam edilecek personelin nitelik ve niceliklerini belirliyordu.
Kamu kurum ve kuruluşları ile ülkemize yatırım yapacak firmaların sektörümüze dair bilgi alabileceği tek kurum İMDER’dir. Böylesine önemli bir veri paylaşımının gerçekleşememesi; mevcut imalatçı üyelerimizin gerekli yatırım ve büyüme planlarını yapamamalarına sebep olacağı gibi, ülkemize gelecek yatırım fırsatlarının da önünde engel oluşturduğunu düşünmekteyiz. Bu yıl iç pazar satış rakamlarını devletimizin ilgili kurumlarına iletemedik. Ne yazık ki diğer ülkeler bizim hakkımızda her şeyi biliyor. Ülkemize kaç adet makine ve yedek parça sattılar ve ülkemizin ne kadar ihtiyacı var bunlara hakimler. Buna göre satış stratejisi geliştiriyorlar. Ancak biz tüm ülkelerdeki iç pazar satış rakamlarını biliyorken kendi ülkemiz için bihaber kalıyoruz. Bu sorunun da acilen çözülmesini temenni ediyoruz.

Yakın Zamanda Operatörü Olmayan Makinalar Ortaya Çıkaracağız

Teknoloji başka bir yöne evrilmek üzere. Elektrifikasyon, dijitalleşme, otonom ve Endüstri 4.0 şu anda ön plana çıkıyor. Dijital devrimden yararlanıp birbiri ile haberleşen makinalar üretmeye başladık. Biz dünyadaki sattığımız tüm makinalara dijital olarak ulaşabiliyoruz. Yakın zamanda operatörü olmayan makinalar ortaya çıkaracağız. Yeni dönemde başarılı olursak dünyada önemli aktörlerden bir araya gelebiliriz.  Bunun için yakın coğrafyada söz sahibi olacağımız projelere de imza atıyoruz. İMDER olarak Avrasya’nın en büyük ve en önemli iş makinaları fuarı olan KOMATEK Uluslararası İş ve İnşaat Makine, Teknoloji ve Ekipmanları İhtisas Fuarı’nın 16’ncısı 2022 yılının Mart ayında Antalya’da gerçekleştireceğiz Rusya, Türkiye Cumhuriyetler Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Balkan ülkeleri başta olmak üzere dünyanın pek çok noktasından ciddi uluslararası katılımcının KOMATEK’i ziyaret etmesi bekliyoruz. Fuarın hem sektöre hem de Türkiye ekonomisine güven ve umut vereceğini düşünmekteyiz. KOMATEK Fuarı büyüklüğü, destekçileri ve katılımcıları ile de Türkiye’nin dünyada sektörde önemli bir pazar olduğunun göstergesi olarak göze çarpıyor. Aynı zamanda Türkiye’nin iş makinaları sektöründe global rekabet ortamında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayacak nitelikte. KOMATEK Fuarı ile birlikte pandemi öncesinde özlediğimiz iş birliği atmosferini yeniden yakalayacağımızı düşünüyoruz.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler