Bir önceki yazımızda “NEDEN İKİNCİ EL İŞ MAKİNESİ” sorusunun cevabını birlikte aramış ve yazımınızın hemen başında; “ İkinci el ekipman ve makine alımında başvurulacak en güvenli yöntemleri ve dikkat edilecek tüm hususları bir sonraki yazımızda ayrıntılı olarak işleyeceğiz ” demiştik. İşte şimdi de gelin hepbirlikte TEKNİK bir bakış açısı ile bu hususları tek tek incelemeye çalışalım.
İkinci el bir ekipman ve makineye yatırım yapıyorsanız yatırımınızın genel ve özel sağlığından da emin olmak zorundasınız. Aksi takdirde bu yatırımınız size çok pahalıya mal olabilecek sonuçlar getirebilir. Bunu garanti altına almanızın tek yolu ise alacağınız ekipman veya makine için TARAFSIZ, BAĞIMSIZ, GÜVENİLİR, TEKNİK bir EKSPERTİZ yaptırmaktır. Bu sebeple ikinci el makine alıcılarına ve satıcılarına, ekspertiz yaptırabilecekleri, satın alacakları ya da satacakları iş makinesiyle ilgili her türlü konuyu danışabilecekleri, fikir alabilecekleri güvenilir bir hizmet sağlayıcısı ve raporlama hizmeti gerekmektedir. İster markaya göre ana firma veya distribitörden, ister alanında uzman bir teknisyenden-mühendisten isterseniz de bu sektörde tecrübeli üçüncü taraf kişi ya da kurumlardan olsun mutlaka bu EKSPERTİZ hizmetini almanızı şiddetle tavsiye ederim.
Aşağıda belirticeğimiz genel hususlar; makine satın alma/satma süreçlerinde teknik ekipler tarafından uygulanması gereken profesyonel “İş Makinesi Ekspertiz” süreçlerine aittir.
Ekspertiz işlemlerinde :
- Makine tüm hatları ile detaylı şekilde incelenmelidir.
- Akabinde tüm makine bilgilerini içeren detaylı bir rapor oluşturulmalıdır.
- Raporun içeriğinde Hidrolik, Mekanik, Komponent-Parça, Kaporta ve Genel Makine durumu detaylı bir şekilde bulunmalıdır.
- Raporda görsel bilgilerin yanı sıra ekspertizi gerçekleşiren teknik ekibiplerin yorumları ve durum derecelendirmeleri de bulunmalıdır.
Böylelikle satın alacağınız veya kendi makineniz hakkındaki tüm detaylara hâkim olarak doğru değerleme ile alım-satım işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Ekspertiz işleminde uygulunacak adımlar (hem ekskavatör hem lastikli yükleyici için):
- Makinenin resimleri ön-arka-sağ-sol-çapraz sağ ve sol ön, çapraz sağ ve sol arka açılardan ( 8 kare ) net bir şekilde çekilmelidir.
- Tüm makine etiketleri fotoğraflanmalıdır. Genel bilgi etiketi, kabin, motor, aks, şanzıman, arm, bom vb.
- Kova resimleri ön-arka-iç-dış, alt ve üst olarak çekilmeli, adaptor-tırnak-segment-ağız bıçağı aşınma durumları yazılacak raporda belirtilmelidir.
- Kabin tüm hatları ile iç ve dış fotoğraflanmalı, kaporta ve cam hasar durumu belirtilmelidir.
- Ekran işlev kontrolü ana ve alt menüleri ile mutlaka yapılmalıdır. Gerekli bilgiler rapora yazılmalıdır.
- Hidrolik sistemin çalışması hidrolik hareketler ile kontrol edilmelidir. Çevrim süresi ve salma testleri yapılmalıdır. Hidrolik tank, hidrolik yağ, tüm hidrolik filtreler, ana kontrol valfi, tüm hidrolik silindirler, hidrolik pompa ve motorlar kontrol edilmelidir.
- Güç ve aktarma organları olan motor, şanzuman, akslar, kule dönüş, yürüyüş vb ana komponentler ve parçaları kontrol edilmeli ve mümkünse teste tabi tutulmalıdır. Motor stall test, şanzıman fonksiyon testi gibi.
- Tüm makinede dış yağ kaçak kontrolü yapılmalı ve kaçak olan heryer rapora yazılmalıdır. Bu kontrolde hidrolik hortumların genel durumu da gözlemlenmelidir.
- Makine eğer Ekskavatör ise alt takım aşınma kontrolü mutlaka gerçekleştirilmeli ve alt takımı oluşturan bileşenlerin tamamı görsel muayeneye tabi tutulmalıdır.
- Lastik kontrolü mutlaka yapılmalıdır.
- Bom, arm, kasa, şasi kırık, çatlak vb durumlara karşı kontrol edilmeli, tamirat tespit edilmişse yada gerekli ise rapora yazılmalıdır.
- Pimler ve burçların genel kontrolü yapılmalıdır.
- Opsiyon ve ataşmanların kontrolü yapılmalıdır.
- Eğer mümkünse makine sahibinden makine geçmişi ile ilgili servis evrakları istenmelidir.
- Eğer mümkünse makine bir diagnostic cihaz ile de kontrol edilebilir.
- Ayrıca ister Lastikli Yükleyici olsun ister Paletli Ekskavatör, makine ile mutlaka uygun bir alanda en az yarım saat çalışılmalı ve makine test sürüşüne tabi tutulmalıdır.
- Tüm bu kontroller mutlaka alanında uzman kişi yada kurumlarca yapılmalıdır.
Profesyonel bir ekspertiz hizmeti almak çok önemli
Ülkemizde ne yazık ki iş makineleri ekspertizi konusunda uzman kurumsal firma sayısı yok denecek kadar az. Bu konuda herhangi bir yasal mevzuat da bulunmadığı için iş makinesi ekspertizi “ geleneksel yöntemler ” ile yapılmaya devam ediyor. Ancak teknolojinin hızla geliştiği ve ürünlerin alt yapılarının da bu teknolojilere ayak uydurduğu, maliyetlerin ve işletme giderlerinin artık her zamankinden daha fazla bir öneme sahip olduğu günümüzde profesyonel bir ekspertiz hizmeti almak çok daha önemli bir hale geliyor. Türkiyede bu konuda faaliyet gösteren genç ve dinamik bir firma var dikkatimi çeken : “OPEX CE İş Makinesi Ekspertizi.” Sektörde alabileceğinizin en kapsamlı, tarafsız, bağımsız, güvenilir ve teknik raporları ile alanında uzman teknik insanlardan oluşan bu ekibin web sitesine bir göz atmanızı tavsiye ederim.
https://ismakinesiekspertizi.com/
Verimli, güvenli ve sağlıklı çalışmalar dilerim.