24 Nisan 24, Çarşamba

ENKA Pazarlama Sahayı Dinliyor

ENKA Pazarlama’nın son dönemlerde birçok mecrada dikkat çeken pazarlama faaliyetlerini, Pazarlama Departmanı’ndan Mert Fırat ve Erdem Artan ile konuştuk. Pazarlama ekibi, bir taraftan saha ziyaretleri ile kullanıcıların istek ve yorumlarını toplayarak ilgili departmana aktarırken, bir taraftan da sosyal medya ve sektörel dergiler için kaliteli içerikler üretiyor.

ENKA Pazarlama’nın son dönemlerde birçok mecrada dikkat çeken pazarlama faaliyetlerini, Pazarlama Departmanı’ndan Mert Fırat ve Erdem Artan ile konuştuk. 2019 yılının ikinci yarısından itibaren pazarlama faaliyetlerini üstlenen ekip, firmanın tüm pazarlama çalışmalarını yürütüyor. Mert Fırat firmada 5 yıldır aktif olarak satış departmanında görev alırken, Erdem Artan ise 7 yıldır İnsan Kaynakları Bölümü’nde çalışıyor.

ENKA Pazarlama’nın pazarlama stratejisini kısaca özetler misiniz?

ENKA Pazarlama’nın pazarlama departman yönetimini 2019 yılının ikinci yarısından itibaren devraldık. Bu başlangıç ENKA Pazarlama’nın sektörde marketing anlamında da bir değişimin başlangıcı oldu. Stratejimiz; ENKA Pazarlama’nın Türkiye’nin en bilinen ve tercih edilen firması olma imajını sürdürerek, ENKA Pazarlama vizyonunu ve misyonunu mevcut ve potansiyel müşterilere en etkili şekilde ulaştırmaktır.

Enka Pazarlama Erdem ARTAN
Enka Pazarlama Erdem ARTAN

Ekibinizin motivasyonunda belirleyici etkenler nelerdir?

İşimizi severek ve büyük bir özveriyle yapıyoruz. Bizim en motive hissettiğimiz anlar genellikle müşteriyle temas ettiğimiz anlar oluyor. Karşılıklı etkileşim kurarak, müşterilerimizden ENKA Pazarlama’yı dinlemek, yaptığımız işlerin olumlu etkilerini onlardan duymak bizi daha çok üretmeye teşvik ediyor. Faaliyet gösterdiğimiz sektörde, temsilcisi olduğumuz ve dünya çapında kabul görmüş markaların, tercih edilmesine katkı sağlamak da bir diğer motivasyon kaynağımızdır.

Pazarlama stratejilerinizi ve planlarınızı oluştururken nelere öncelik veriyorsunuz? Büyüme mi, satış mı, marka bilinirliği mi, prestij mi?

Plan ve stratejilerimizi oluştururken çok yönlü bir bakış açısı yaratmaya çalışıyoruz. Temsilcisi olduğumuz markalarla henüz tanışmamış potansiyel müşterilere ulaşırken, aynı zamanda ENKA Pazarlama adının verdiği güven duygusuyla bizi tercih eden müşterilerimizin, ürünlerimizden ve satış sonrası hizmetlerimizden memnuniyetini diğer müşterilerle buluşturmak pazarlama stratejimizin önceliğidir.

Sert rekabetin olduğu iş makineleri sektöründe pazarlama bölümleri firmalara ne tür avantajlar sağlıyor?

İş makineleri sektöründe müşterinin bir yatırım planı var ise, yapacağı işe uygun makine seçimi ilk sırada gelir. Güç, performans ve yakıt ise satın alma kararı verirken etkili

 

Enka Pazarlama Mert Fırat
Enka Pazarlama Mert Fırat

olan en önemli kriterlerdir. Bu kriterler göz önüne alındığında aynı işi yapan sektör temsilcilerinin birbirlerine referans olmaları kaçınılmazdır. Bu doğrultuda yaptığımız şantiye ziyaretlerinde ürettiğimiz içerikleri sosyal medya ve sektör dergileri başta olmak üzere tüm platformlardan sektör temsilcileri ile buluşturuyoruz. ENKA Pazarlama’yı tercih eden ve %99’lara ulaşan müşteri memnuniyetimizi henüz bizimle tanışmamış olan potansiyel müşterilerimize en hızlı şekilde ulaştırabilmek için satış ekibimiz ile koordineli bir şekilde ilerliyoruz. Bir şirketin pazarlama bölümünün şirkete en büyük katkısı temsilcisi olduğu markalarınsektördeki marka bilinirliğini artırmak, canlı tutmak ve prestijini korumaktır. Pazarlama ekiplerinin sahalarda yarattığı sosyal medya içerikleri müşterilerimizin yatırım kararlarında önemli birer referans noktalarıdır. Günümüzde yatırımcılar hem hızlı ve hem de doğru karar vermek peşindeler. Satış ekipleri ile yatırım görüşmeleri öncesinde zengin, kaliteli ve doğru bilgilendirici içerikler sunmak her iki tarafın da avantajına olmaktadır.

Ülkemizde genelde pazarlama ve satış bir arada, çoğu zaman aynı ekip tarafından yürütülür. Sizce bu iki departmanın ilişkileri nasıl olmalı, birbirinden ayrılmalı mı, neden?

Pazarlama ve satışın birbirini tamamlayan iş süreçlerine oldukça sahip iki birim olduğunu düşünüyoruz. Burada nasıl bir yönetim vizyonu tercih edileceği tabiki ilgili şirketin stratejisine bağlıdır. ENKA Pazarlama’nın vizyonu doğrultusunda satış ve pazarlama ekiplerinin koordineli bir şekilde ilerlemesi gerekliliği, başarıya ulaşma noktasında kaçınılmazdır. Satış ekibinin sahada elde etmiş olduğu izlenim ve tecrübelerini bize aktarması sayesinde, hedef kitlenin ihtiyaç duyduğu gereksinimleri daha iyi anlıyor ve bu gereksinimleri karşılıyoruz.

İş makineleri kullanıcıları çok farklı alanlarda çalışıyorlar. Tek bir müşteri profiliniz yok. Bu durum pazarlama stratejilerini belirleme konusunda sizin açınızdan bir zorluk oluşturuyor mu?

Birçok sektörde faaliyet gösteren markaların temsilciliğini yapmaktayız. Bu da birçok kullanıcıya veya sektöre hitap etmemizi sağlıyor. Pazarlama stratejilerimizi her sektörün ihtiyacı doğrultusunda planlıyoruz. Bu durum herhangi bir zorluk oluşturmuyor, aksine strateji ve hedef belirleme noktasındaki çok yönlü bakış açımızı geliştiriyor.

Pazarlama faaliyetlerinizde operatörlere yönelik faaliyetler veya planlarınız bulunuyor mu, varsa bu alanda neler yaptığınızı anlatır mısınız?

Yıl içerisinde yapmış olduğumuz planlama doğrultusunda, gerçekleştirmiş olduğumuz saha ziyaretlerinde, şantiye çekimi ve röportajlar yapmaktayız. Özellikle, pandeminin de etkisiyle sosyal medya kullanımı en popüler dönemini yaşamaktadır. Üretmiş olduğumuz içerikler sektör çalışanları tarafından da ilgiliyle takip edilmektedir. Daha önce pazarlama ekibi olarak müşteri portföyümüzden seçerek oluşturduğumuz saha ziyaretleri programını, bugün sosyal medya üzerinden, şantiye çekimi talebinde bulunan operatör arkadaşlarımızdan gelen mesajlar doğrultusunda oluşturmaya başladık. Sahada kullanıcılarla birebir temas halindesiniz.

Kullanıcıların Enka Pazarlama ve markaları hakkındaki algıları hakkında bir değerlendirme yapar mısınız?

Enka Pazarlama
Enka Pazarlama

Sahanın sesi daima bize ENKA Pazarlama’ya duyulan güveni hissettiriyor. Kullanıcıların ENKA Pazarlama’ya karşı algısı, röportajlarımızda da öne çıktığı üzere, müşteri ve çözüm odaklı, işbirlikçi bir yaklaşımımız olduğu yönünde. Markalarımız için ise; kullanıcılarımızdan makinelerimizin kaliteli, uzun ömürlü ve verimli olduğunu her ziyaretimizde duymaktan gururluyuz.

Pazarlama ekibi olarak şirketin diğer departmanları ile iletişiminiz nasıl? Şirketin strateji belirleme ve karar alma süreçlerine sahadan ve kullanıcıdan aldığınız geri dönüşleri yansıtabiliyor musunuz?

Ekibimizin diğer departmanlarımızla da iletişimi çok aktif. Hem farklı görevlerimizin olmasından kaynaklı hem de pazarlama iş süreçlerinin şirketin tüm fonksiyonlarıyla kol kola çalışması gerekliliği bunu sağlıyor. Müşterimizin görüş ve değerlendirmelerine azami seviyede önem veriyoruz. Her saha ziyaretimizde müşterilerimizden gelen istek ve talepler tarafımızdan raporlanmakta olup, ilgili departmanın yöneticisinden başlayarak aksiyon planımız yönetime iletiliyor ve bu doğrultuda çözüme kavuşturuluyor.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler