27 Mart 25, Perşembe

Her Koşulda Üretmeye Devam

İŞİM Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Halide Rasim, salgının sektöre etkileri ve bu zorlu süreçte yapılan çalışmalara ilişkin sorularımızı yanıtladı. Rasim, İŞİM Kümelenmesi’nin, 150’nin üzerinde üyesi ile pandemi sürecinde de sektöre hizmet vermeye, üretmeye, ihracata devam ettiğini belirterek “Küme olarak üye firmalarımızın ihtiyaçlarının olduğu her alanda yanında olmaya devam ediyoruz. Yerli ürün üreterek, bu ürünleri ihraç ederek, personel istihdam ederek ülke ekonomisine katkılar sunuyoruz ve sunmaya devam edeceğiz” dedi.

2020 yılı İşim Kümelenmesi ve üyeleri açısından nasıl geçti?

İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi olarak 2020 yılına çok iyi başlamıştık. 2019 yılının değerlendirmesi yapılmıştı ve 2020’den beklentiler büyüktü. Hedeflenen birçok organizasyon için çalışmalarımız başlamıştı. Mart ayının ikinci haftası sektörün en büyük fuarlarından birisi Conexpo, LasVegas fuarını üyelerimizle ziyaret, bununla eş zamanlı olarak orada daha önce kurmuş olduğumuz bağlantılar ile üyelerimiz arasında işbirliği toplantıları organize edilmişti. Üyelerimizden stant ile katılacak olanlar için de salgının haberlerinin artması, tehlikenin ciddiyeti ve bazı uçak seferlerinin iptali seyahat programının iptalini gerektirdi. Akabinde ülkemizde de ilk vakaların ortaya çıkması ile salgının etkileri ile yüz yüze gelindi. Alışık olmadığımız yeni bir dönemin başlangıcı, yeni çalışma düzeni ve kısıtlamalar bizde de kısa süre faaliyetlere ara verme zaruriyeti getirmiştir. 2019 yılında ihtiyaç analizi ile başladığımız yüksek katılımlı UR-GE projesinde faaliyet planı yeniden gözden geçirildi. Kısa sürede yeniden planlama ile üyelerimize web üzerinden ulaşabilmek için çevrimiçi eğitimler ve seminerler Haziran ayından itibaren başladı.

Pandemi sürecinin sektöre etkileri neler oldu?

Salgının bölgemizdeki ilk dönemleri olan Mart-Nisan ayları tüm sektörlerde olduğu gibi üyelerimizi de ani ve yüksek oranda etkiledi. Sürecin belirsizliği, öngörülemeyen normalleşme zamanı birçok üyemizde gelecek ile ilgili kaygılar oluşturdu. Tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar ile ara ürün teminlerinde ciddi zorluklar yaşandı ve pazardaki daralma olumsuz etkileri arttırdı. Haziran ayı sonrası normalleşme adımlarıyla yurt içinde ve yurt dışında talep artışı üretimde de hızlı bir şekilde artış sağladı. Üyelerimiz süreçte salgına karşı çalışanlarını korumak için tüm tedbirlerini alarak üretimlerini devam ettirdi.

İşim Kümelenmesi bu süreçte neler yaptı?

İŞİM Kümelenmesi olarak bizler de sürecin başladığı ilk günden itibaren üyelerimizle iletişimi her zaman devam ettirdik. Yılın ikinci çeyreği ve salgının ülkemizdeki ilk aylarında kamudan, kurumlardan gelen tüm bilgi ve belgeleri üyelerimiz ile paylaştık. Üyelerimizin yaşamış olduğu problemleri ve beklentilerini birçok kanalla yetkililere ulaştırdık. Özellikle Haziran sonrası normalleşmeye dönülmeye başlamasıyla etkinliklerimizi yürütmeye devam ettik. Artık hayatımıza hızlı bir şekilde giren dijital altyapıları kullanarak, online platformlar üzerinden toplantılarımızı, söyleşi ve seminerlerimizi üyelerimizle birlikte gerçekleştirdik. Salgın tedarik zincirinin yakınlığının önemini hepimize tekrar hatırlattı. Biz de makine üreticisi firmalarımız ve onlara ürün tedarik edebilecek üyelerimizi on-line bir platformda buluşturduk ve üyelerimiz arası dijital B2B programını organize ettik. Uluslararası gerçekleştirmesi planlanan ikili iş görüşmesi organizasyonu için alt yapının oluşturulmasında prova niteliğinde olan bu program, her iki grup için de çok verimli bir etkinlik oldu. İhtiyaç olan eğitimlerimizi gözden geçirdik ve yine dijital altyapıları kullanarak 3 eğitim programı düzenledik. Bunların yanı sıra çok sayıda webinar, bilgilendirme programı ve söyleşiler devam etti. Kamu kurum ve kuruluşlarını birebir ziyaret etmek zorlaştı ama aktif bir yönetim ile çok sayıda toplantıya katılım sağlandı. Yaşanan sorunlar, taleplerimiz ve çözüm önerilerimiz iletildi. Üyelerimizin üretim kabiliyetleri kamuyla paylaşıldı. Uluslararası bağlantılarımızla ilişkilerimiz ve görüşmelerimiz her zaman devam etti.

Üyelerinizin bu zorlu süreci atlatmak için ne tür destek beklentileri bulunuyor?

Bu süreçte en büyük yaşadığımız sorunlar döviz kurlarındaki hareketlilik ve finansmana erişim. Bu önümüzdeki süreçte de üyelerimizi etkileyen en önemli faktör olacak. Bu anlamda uygun koşullarda finansman, vergi ve SGK ödemelerinde de kolaylıklar talep ediyoruz. Ayrıca kamu alacaklarının hızlandırılması da firmalarımıza finansal anlamda bir çözüm olacaktır.

2021 yılına ilişkin beklentileriniz ve öngörüleriniz nelerdir?

Salgın 2021 yılında da devam edecek gibi görünüyor ama aşı çalışmaları da hızlı bir şekilde ilerliyor. Öngörülen, 2021 ilk çeyreğini de pandemi süreciyle geçireceğiz. Ardından normalleşme süreçleri başlar diye tahmin ederek planlarımızı yapıyoruz. Bir yılı aşkın bir salgın sürecinin dünyayla birlikte ülkemizde de yaşatmış olduğu etkilerin giderilmesi elbette biraz zaman alacaktır. Biz üyelerimizin de önümüzdeki yıl üretim anlamında artış yaşayacağı, kaybetmiş olduğumuz bir yılı toparlamak için tüm çabalarıyla üretime devam edeceği kanısındayız. 2021 yılının sektörümüz açısından iyi bir yıl olacağını tahmin ediyor ve diliyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz…

İŞİM Kümelenmesi olarak 13 yılı aşkın bir süre ile tecrübemiz, 150’nin üzerinde üyemizle pandemi sürecinde de sektöre hizmet vermeye, üretmeye, ihracata devam ediyoruz. Küme olarak üye firmalarımızın ihtiyaçlarının olduğu her alanda yanında olmaya devam ediyoruz. Yerli ürün üreterek, bu ürünleri ihraç ederek, personel istihdam ederek ülke ekonomisine katkılar sunuyoruz ve sunmaya devam edeceğiz. İŞİM Kümelenmesi sektörün tüm oyuncularına kucak açmaktadır ve sizler de iş makineleri sektörünün değer zincirine dahil olduğunuzu düşünüyorsanız üyelik başvurunuzu www.isim.org.tr adresinden gerçekleştirebilirsiniz.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler