5 Mayıs 24, Pazar

Güçlü müteahhitleriyle güçlenecek üretim

Esma AKYÜZ
OSTİM İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi
Uluslararası Proje Yöneticisi
esma.akyuz@ostim.org.tr

Türkiye, inşaat sektöründeki başarısıyla yine göz doldurdu. Dünya genelinde takip edilen inşaat dergisi ENR’ın (Engineering News Record), müteahhitlerin ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları bir önceki seneye göre esas alarak her sene yayımladığı ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi’nin 2022 yılı sonuçları açıklandı. Türkiye, bu sene ki “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 42 firması ile yer aldı. Türkiye, önceki sene kaptırdığı ikinciliği bir yıllık aradan sonra müteahht şirket sayısı bakımından dünya ikincisi olarak geri adlı. Çin 79 şirketle listenin başında yer alırken, ABD 41 şirketle üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye’nin bu ikincilikle beraber dünya inşaat pazarındaki payı ise %5,1’e yükseldi.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 2022 yılı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi”nin Türkiye neticelerini duyurdu. Buna göre ENR, listenin yer aldığı bülteninde, Covid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının arkasından giderek daha karmaşık hale geldiğini belirttiği küresel inşaat pazarının büyüklüğünün 2021 senesinde 420 milyar Amerika Doları’ndan 398 milyar Amerika Doları’na gerilediğini kaydetti. Pazarda yaşanan daralmaya rağmen Türk Müteahhitleri zoru başardı ve Türkiye’nin inşaat sektöründe dünyadan aldığı pay arttı. TMB’nin paylaştığı rapora göre, 2 Türk firması en büyük ilk 50 arasına girmeyi başardı. Türk firmaları 20,4 milyar ABD Doları tutarında gelir ile listedeki firmaların toplam gelirleri içerisindeki payını bir önceki yılda ulaşılan %4,4’lük orandan %5,1’e yükseltti. Böylece Türkiye, uluslararası gelirlere göre 2022 yılı listesinde bir sıra yükselerek 7. oldu. Bu rakamla Türkiye, İngiltere, Avusturya ve Japonya’nın önünde yer alıyor. Müteahhitlik firmalarının 2021 yılı uluslararası proje gelirlerine göre 2022 yılı listesinde ilk 100 firma arasına giren Türk müteahhitlerinin sayısı 8 oldu. İki Türk firması ilk 50 firma arasında yer buldu. Bölgesel ölçekte incelendiğinde, Türk şirketlerinin faaliyetleri 2021 senesinde ağırlıklı olarak Rusya dahil Avrupa (8.8 milyar ABD Doları), Orta Doğu (5.6 milyar ABD Doları), Afrika (3 milyar ABD Doları) ve Asya (2.5 milyar ABD Doları) bölgelerinde yoğunlaştı.

Müteahhitlerimizin sergiledikleri başarı milletçe göğsümüzü kabartmakta. Bu başarının, inşaat sektörünün değer zinciri içinde yer alan hatta en önemli parçası olan yerli inşaat makinaları üreticilerimize de yansıması ve sektörün hep birlikte güçlenmesi stratejisiyle hareket etmeliyiz. Müteahhitlerimiz zorlu coğrafyalara, siyasi gerginliklere ve artan maliyetlere rağmen inşaat sektörünü dünyanın dört bir yanında başarıyla temsil ediyor. Müteahhitlerimiz bu gücü yerli ve milli inşaat makinalarını daha çok kullanarak yaptıklarında hem yerli iş ve inşaat makinaları üretici firmalarını kalkındıracak hem de dünya da Türk İş Makinasının marka değerini artıracaklardır. Aslında “Türk İnşaatı” marka değerini daha fazla büyütmek müteahhit şirketlerimiz ve makina üreticilerimizin birbirlerini destekleyecek biçimde elbirliği ile çalışmasıyla gerçekleşebilir. Yabancı marka iş makinalarına yapılan yatırımın yerli üreticilerimize yapılması hem inşaat sektörümüzü hem ülkemizi kalkındıracak önemli bir hamle olacaktır. Bu hamle içinse kamu çalışmalarıyla müteahhitlerimize gerekli kolaylıkların, finansmanın sağlanması ve yerli makine alımının teşvik edilmesi gereklidir. Yerli ve milli inşaat makinalarımızla çalışan müteahhitlerimiz, paramızın ülkemizde kalmasını ve hatta ihracatın artmasını kısacası ekonomimizin güçlenmesini sağlamış olacaktır.

Kaynak: ENR, TMB, A.A.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler