1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi, 88 kilometre otoyol ve 13 kilometre bağlantı yolundan oluşuyor. Proje, 324 kilometrelik Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi’nin bir parçası. DLSY Adi Ortaklığı, projenin otoyol kısmında ölçme ekipmanı olarak Leica GS16 GNSS, TS16 robotik total station ve LS10 dijital nivoların yanı sıra tüm makine kontrol sistemi ekipmanında da Leica ürünlerini tercih etti.
1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi, Malkara ile Çanakkale arasında 1915 Çanakkale Köprüsü’nü de içeren 88 kilometre otoyol ve 13 kilometre bağlantı yolundan oluşuyor. Proje, 324 kilometrelik Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi’nin bir parçası. DLSY Adi Ortaklığı, projenin otoyol kısmında ölçme ekipmanı olarak Leica GS16 GNSS, TS16 robotik total station ve LS10 dijital nivoların yanı sıra tüm makine kontrol sistemi ekipmanında da Leica ürünlerini tercih etti. Bu kapsamda; 5 set greyder, 8 set asfalt finişeri (12 set TS16 robotik total station ile birlikte) ve 1 set ekskavatör makine kontrol sistemi projenin başından itibaren kullanılmaya başlandı.
Proje bünyesinde kullanılan farklı marka ve modellerdeki ağır iş makinelerinde tam uyum ile çalışan Leica makine kontrol sistemleri; proje boyunca minimum servis gereksinimi ile işlerin kesintiye uğramadan devam etmesinde üzerine düşen görevi başarıyla yerine getirdi. Kazı ve özellikle şev kazısında ekskavatör, terasman seviyesi dahil tesviye işlerinde greyder, mekanik ve sıcak asfalt karışım serim işlerinde de finişer makine kontrol sistemleri yüksek verimlilik sağlayarak projenin zamanında tamamlanması yolunda önemli rol oynadı. Kazı ve tesviye işlerinde kullanılan makine kontrol sistemleri GNSS entegreli olup ±2-3cm ve robotik total station ile birlikte çalışan asfalt finişeri makine kontrol sistemleri ±5-7mm gibi yüksek doğrulukta sonuçlara ulaşarak, serilecek malzemenin prezisyonlu şekilde kullanılmasını ve fazla serim maliyetlerinin önüne geçilmesini sağladı.
Uzaktan bağlantı ile kesintisiz iş akışı
Tüm Leica makine kontrol sistemlerinde standart olarak sunulan GSM modül sayesinde, Leica ConX uzaktan erişim sistemi ile internet üzerinden hem ana firma tüm makineleri merkezi olarak takip edebilmiş, hem taşeron firmalar makinelerine uzaktan veri transferi ile proje bilgilerini gönderebilmiş hem de Sistem AŞ destek ekibi makinelere bağlanarak anlık uzaktan desteği sağlayabildi. Leica ConX servisi projedeki iş akışının daha etkili olmasını sağlayarak olası duraksamalardan kaynaklanacak maddi kayıpların önüne geçti.
Prestij getiren sistemler
Ana firma DLSY Adi Ortaklığının taşeronu olarak projede görev alan firmalar; Ayyıldız İnşaat, KLV İnşaat, Limak İnşaat ve Nalbantoğlu İnşaat, farklı hava ve zorlu arazi koşullarında, 7/24 tüm işlerinde Leica makine kontrol sistemlerinin yüksek performansını deneyimlediler. Leica makine kontrol sistemleri ile sağlanan; personel optimizasyonu, projedeki anlık durum değişikliklerine karşı esnek iş planlama ve artan iş güvenliği; projede baştan sona kaliteli bir işin çıkartılmasını sağlayarak, kullanıcı firmaların iş bitirme güvenilirliğinin artmasında yardımcı oldu.
“İşlerimiz hızlandı”
DLSY Adi Ortaklığı Ölçme Şefi Erkan Çamyar, bu projede 2 senedir Leica sistemleri ile çalıştığını ve bunun iş yükünü hafiflettiğini belirtiyor. Bu sistemlerle işlerin hızlandığını aktaran Çamyar “Daha önceki projelerde noktalar üretiyorduk ve bu noktaların da sahada tek tek aplikasyonu gerekiyordu. Bu aplikasyon için de yine demir kazık sarfiyatı vardı. Bu makine kontrol sistemleriyl hem nokta üretiminden hem de nokta transferiyle ilgili işlemlerden kurtulduk. Şimdi sadece 3 boyutlu yüzey üretmemiz yeterli oluyor” diyor.
Zaman tasarrufu sağlıyor
Nalbantoğlu İnşaat Etüt Proje Şefi Abdurrahim Doğan projede harita mühendisi olarak görev yapıyor. Doğan “Ben makine kontrol sistemini burada tanıdım. Eski sistemde bize bir terasman teslim edildiğinde harita ekibinin 4-5 saat süren bir ön hazırlık yapması gerekiyordu. Ofset kazıkları çakılıyor, daha sonra kotlandırma yapılıyordu, sonra serime başlayabiliyorduk. Şimdiki sistemde bize terasman teslim edildiği gibi hemen imalata başlayabiliyoruz. Herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bize en önemli avantajı zaman tasarrufu sağlaması. Ayrıca kot hassasiyeti konusunda eski sisteme göre daha iyi. Normalde ±1.5 cm hata ile serim yapmamız gerekiyor. Ama makine kontrol sistemi olduğu için bunu genelde ±1 cm’nin altına düşürebiliyoruz.”
Kaliteli işçilik
DLYS’nin alt yüklenicisi KLV İnşaat’ta Etüt Proje Şefi olan Baraklı “Leica’yı tercih etmemizin sebebi, işçilikteki ve serimdeki kalite, hassasiyet, Sistem A.Ş. çalışanlarının
7/24 bize teknik serviste destek olmaları” diyor. Baraklı kullandıkları sistemlerle ilgili şunları aktarıyor: “Sistemlerin bize en büyük katkısı zamandan ve personel sayısından kazandırması. İşçiliğin de kaliteli çıkması dolayısı ile biz Sistem A.Ş. ile devam ediyoruz. Finişer sisteminde 3 total ile 1 sistemi çalıştırıyoruz ve tek bir personel ile bunun takibini yapabiliyoruz. Leica makine kontrol sistemlerinin iyi tarafından biri de greyder sistemleri. Terasman teslimatlarında hiçbir şekilde sorun yaşamadık. Ekskavatör sisteminde yüzeyi ekskavatöre yükledikten sonra bir daha kontrol etme gibi bir gereksinim duymadık. Şevlerimizi de maksimum ±5 cm ile teslim etme şansımız oldu.”
Operatörün işi kolaylaşıyor
Ayyıldız Nakliyat Greyder Operatörü Veli Can Şamaral ise kullandığı sistemi şu şekilde anlatıyor: “Bu sistemle iş yapma hızımız arttı, operatör açısından konfor ve serilik elde ettik. Yani hem işveren için hem operatör için katkıları fazla. Manuel olarak günde 500 metre yapıyorduk. Leica ile benim rekorum 1.5 km. ±1 cm altında bir hassasiyet söz konusu. USB ile proje benim elime ulaşıyor. Onu yüklüyoruz. Bıçağın ayarlamasını yine tabletten yapıyoruz. 3 boyutlu olarak bir görüntü sağlıyor. Bu da tabletteki görünümle bir operatör için rahat bir çalışma sağlıyor”.
“Kaliteli ve hızlı iş çkarıyoruz”
KLV İnşaat Ekskavatör Operatörü İbrahim Aslan 19 senedir ekskavatör operatörü. Leica kontrol sisteminin çok faydasını gördüğünü belirten Aslan şunları aktarıyor: “Sabahleyin kontrol gelip bize sabit GPS’i kuruyor ondan sonra kimsenin yanımıza gelmesine gerek kalmıyor. Biz zaten kotu makinede görüyoruz ve ona göre gidiyoruz. Bizden şev kotu olarak ±5 cm isteniyor. ±5cm i göz ayarı ile yapmak mümkün değil. Onun için bu sisteme başvurduk. Bu sistem sayesinde bu işi çok güzel götürüyoruz. Hatta ±3cm’e bile gidebiliyorum. Yanımda başka makine varken haritacı arkadaş olmayınca ben ona kot veriyorum ve şablon açıyorum. O geçtikten sonra geri dönüp kontrol bile ediyorum. Ve boş kaldığım zaman bir de şev kesiyorum.”
Kazık sisteminden daha hızlı
Nalbantoğlu İnşaat Alet Operatörü Güven Hüyük ise şu değerlendirmeleri yapıyor: “2017 ve 2019 sezonu arasında Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde çalıştım. 2017’deki panelde sağ sol hat ve kısa hat olarak çalışıyorduk. 2019’da yenilenen sistem ile tek hat üzerinde ve üçgen model olarak devam edebiliyoruz. Eğim hatlarını, makinenin hızını, eğimini, kilometreleri rahatlıkla görebiliyoruz. Sistem olarak bağlantıda biraz daha hızlılık kazanmış. Daha seri ve takip sırasında kolay kolay makineyi kaybetmiyor. Bu sistemin kazık sisteminden daha hızlı ve pratik olduğu için diğer firmalara da bu sisteme geçmelerini ve işi daha da hızlandırmalarını tavsiye ediyorum.”
“Dilin Türkçe olması çok iyi”
Ayyıldız Nakliyat Greyder Operatörü Ramazan Eken Yapı Merkezi’nin Tanzanya’daki bir projesinde çalışırken Leica kullandığını belirterek “Gerçekten güzel ve faydalı. Tesviye konusu başarılı. Yarım saatte yapacağın işi 15 dakikada yapabiliyorsun. Sergide sen yorulmuyorsun en azından. Panel görünümü çok güzel. İstikameti doğru gösteriyor. Dilinin Türkçe olması bizim için iyi. Haritacılar sabit GPS’i kurduktan sonra tekrar gelmelerine gerek kalmıyor, kendi başına yapabiliyorsun. Haritacılar sadece kontrol etmeye geliyorlar” diyor.
“Eski sistemde hata oranı yüksekti”
Nalbantoğlu İnşaat Üstyapı Formeni Osman Yılmaz 17 yıllık çalışma hayatının son 14 yılını Nalbantoğlu İnşaat’ta geçirmiş. Daha önceleri kazık ofset sistemi ile çalıştıklarını belirten Yılmaz “Son 5 yıldır iki projede Leica sistemi ile çalışıyoruz. Bu sisteme geçtikten sonra, işin verimliliği ve zamandan kazanç elde ettik. Daha düzgün, daha verimli çalışıyoruz. Ofset sistemindeyken zaman kaybımız vardı. Şimdi zaman kaybı olmadan hızlı çalışıyoruz. Eski sistemde hata oranımız daha yüksekti. Şu anki Leica sisteminde haritacılarla kontrol ederek gittiğimizde sistemimiz daha düzgün ve daha verimli oluyor” ifadelerini kullanıyor.
Kolay kullanım
KLV İnşaat Greyder Operatörü Mustafa Akyapı 10 senedir bu işi yapıyor. 2 senedir Leica ile çalıştığını belirten Akyapı şu yorumları yapıyor: “Leica sistemlerinin kontrolü gayet güzel ve kullanışlı. Operatör için birebir, konforu yüksek. Paneli Türkçe ve gayet kullanışlı. Operatör bir zorluk çekmiyor. Haritacı için de rahatlık sağlıyor. Haritacının devamlı gelmesi gerekmiyor. Günlük 200 metre drenajı bir saatte çıkartabiliyoruz bu sistemle. Sistem A.Ş.’nin desteğinden de gayet memnunuz. İstediğimiz zaman ulaşabiliyoruz. Yani uzaktan bağlantıyı da rahat yapıyorlar. İstediğimiz dakika istediğimiz saatte bir sıkıntı olduğu zaman destek ekibine ulaşabiliyoruz.”
İş kaybının önüne geçildi
Nalbantoğlu İnşaat Üstyapı Formeni Mehmet Zeren 15 yıldır Nalbantoğlu AŞ’de çalışıyor. Leica Makine Kontrol Sistemleri’ni Kuzey Marmara Otoyol Projesi’nde de kullandığını belirten Zeren “İşlerimizi kolaylaştırıyor ve ve işçi avantajı sağlıyor bize. Eskiden ofset kazığı sistemi ile çalışıyorduk ve çok zaman kaybediyorduk. En az bir yarım gün ya da tam gün etütcü arkadaşlar çakmakla, kotlamakla uğraşıyordu. Biz o sıra da mecburen beklemek zorundaydık. Ama bu sistem devreye girdiğinden beri, teslimat olduğu andan itibaren her şeyimiz hazır, hızlı bir şekilde işimize başlayıp devam edebiliyoruz. “
İçindekiler