25 Nisan 24, Perşembe

Borusan Cat, dijitalleşme ile fark yaratıyor

Borusan Cat İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın, Borusan Cat’in iş sahalarının devamlılığını önceliklendiren ve müşteriye değer katmayı amaçlayan proaktif iş anlayışı ile hareket ettiğini söyledi. Günaydın, yaptıkları her şeyin müşterilerinin başarısı ve daha iyi bir dünya anlayışı ile yapıldığını belirterek “Dijitaleşme konusunda sektörde fark yaratıyoruz. Borusan Cat’in, Caterpillar içerisinde ön plana çıkmasının arkasında bir distribütörün ötesine geçmesi, müşterilerine satış öncesi ve sonrası süreçlerde değer yaratan komple bir çözüm üreticiye dönüşmesi bulunuyor” dedi.

Borusan Cat İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın, Borusan Cat’in dijital yolculuğunu ve sektöre ilişkin değerlendirmelerini sektörel basın temsilcileri ile paylaştı. Günaydın, 2021’in Borusan Cat tarihinin en iyi yılı olduğunu belirtti. 6 ülkede 85 lokasyonda bulunan Borusan Cat’in çalışan sayısının 3 bine çıktığını, yaklaşık 1500 tedarikçi ile toplam 4500 kişilik bir operasyon yönetildiğini ifade eden Günaydın “Borusan Cat olarak, Kazakistan’ta yaklaşık 2000 kişilik personele ulaştık, Türkiye’de 700, Rusya’da 500, Kırgızistan’da ise 150 kişiye çıkan bir büyüme yaşadık. 6 ülke cirosu yaklaşık 1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye merkezli olup yurtdışı operasyonu olan şirketler arasında Borusan Cat Türkiye’de ilk 10 şirket arasında yer alıyor” dedi. 2021 yılını değerlendirirken yakın zamanda kaybettiğimiz Borusan Cat Türkiye Genel Müdürü Hasan Tahsin Güven’i de anan Günaydın “Bizim için çok acı bir kayıp oldu. Hem çok iyi bir insanı hem de çok başarılı bir çalışma arkadaşımızı kaybettik” dedi.

Ciro büyüklüğünde Kazakistan ilk sırada
Operasyonlarını inşaat, enerji ve güç sistemleri olarak ayıran Borusan Cat’te, işin yüzde 35-40’ını maden, yüzde 30-35’ini inşaat, yüzde 20-25’ini ise enerji sektörünün oluşturduğunu söyleyen Günaydın, 6 ülke operasyonunda toplam ciro büyüklüğünde Kazakistan’ın birinci, Türkiye’nin ikinci durumda bulunduğunu dile getirdi. Günaydın, Türkiye pazarına ilişkin ise şunları ifade etti: “Türkiye’de 2021 yılında 2020 yılına göre iş makineleri yüzde 11 daha az çalıştı. Buna rağmen Borusan Cat müşteri destek işini yüzde 33 büyüttü. Yedek parça serviste ise yüzde 45 büyüme gören şirket, Kazakistan’da yüzde 28, Rusya’da ise yüzde 20 büyüdü. Ayrıca Borusan Cat olarak mermer sektöründe liderliğimizi 2021 yılında da sürdürdük.” Satış sonrasından gelen, müşterilerin şirketin operasyon maliyetlerini karşılama oranı absorption ratio’nun, yüzde yüz olduğunda şirketin tüm giderlerinin satış sonrası hizmetlerle karşılanabildiğini söyleyen Günaydın, Borusan Cat’te, bu oranın 2021 yılında yüzde 130’un üzerine çıktığını, bunun şirketin 2022 yılında satış yapmasa dahi operasyonlarını rahatlıkla sürdürebileceği anlamına geldiğini söyledi.

Rekabet satış sonrasına kayacak
Günaydın yeni yıla ilişkin ise şu yorumları yaptı: “2022 için Türkiye pazarında hareketlenme beklemiyoruz. Türkiye’de rekabetten kaynaklı farklı fiyatlandırmalar söz konusu olsa da satın alma değerinin toplam işletme değeri içinde yüzde 10’un altında bulunduğu hesaplanıyor. Buna göre Borusan Cat olarak yatırımlarımızın yüzde 95’ini satış dışı alanlara ayırıyoruz. Önümüzdeki dönemde rekabetin bu yöne kayacağını öngörüyoruz.”

Röportajın tamamını okumak için:
https://formendergisi.com/formen-dergisi-68-sayi-subat-2022-yayinlandi/#sayfa_18

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler