Sanayinin en önemli alanlarına yönelik hizmet üreten Akalın Isıl İşlem, doğru yapılan proseslerin milli bir hizmet olduğu bilinciyle çalışıyor. Akalın Isıl İşlem Genel Müdürü İhsan Akalın, doğru yapılan ısıl işlemin, üretilen her makine ve teçhizatta, ülkemiz sanayisine katkı yaptığını belirterek uygunsuz ısıl işlemin ihracatta gerilemeye hatta can ve mal kayıplarına neden olabileceğini söylüyor.
Öncelikle Akılın firmasını tanıtarak faaliyet alanları ve hizmet verdiğiniz sektörler hakkında bilgi verir misiniz?
2000 yılında rahmetli kurucumuz Genel Müdürümüz Abdullah AKALIN tarafından Ankara OSTİM’de ısıl işlem alanında hizmet vermek üzere kurulan firmamız; mamul üretim hizmetlerinden ziyade, proses hizmetleri vermektedir. Bu, özellikle metalik malzemelere, malzemenin sertlik, mukavemet, tokluk, aşınma direnci, korozyon dayanımı vb. özelliklerinde, belirli metotlar uygulanarak iyileştirme sağlanması işlemidir. Ülkeler için çok önemli olan ve sanayileşmeyi yansıtan; makine, otomotiv ana sanayi, otomotiv yan sanayi, savunma, havacılık, uzay, ana metal sanayi, medikal, sondaj maden sanayi gibi metal ve alaşımlarının kullanıldığı neredeyse tüm sektörlere, hizmet veriyoruz.
İş makinaları sektörüne yönelik ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Sektörde kullanılan nihai ürünü, makineyi oluşturan parçaların şasesi ve yürüyüş gruplarında, şanzıman ve aktarma organlarında sürtünme, darbe ve basınca maruz kalan hareketli parçalarında proses bazlı katkı sağlamaya yönelik çalışmalarımız bulunuyor. Belirtilen işi yapmak üzere tasarlanıp üretimi ve montajı tamamlanan makinelerin katma değerini artırıyoruz.
Üretim tesisiniz, ekibiniz ve üretimde kullandığınız makinalar ve üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?
Kurulduğu günden bu güne büyümeye devam eden, şu an OSTİM’de 2000 m² kapalı alanda hizmet veren firmamız; sektöründe tanınmış, yüksek tecrübeli mühendis kadrosu, üretim personeli ve yönetici kadrosuyla faaliyetlerini sürdürüyor. Proseslerimize, Kuyu Tipi Fırınlarımız, Atmosfer Kontrollü Kamaralı Fırınlarımız, Vakum Fırınlarımız ve İndüksiyon Sertleştirme Makinalarımız ve Kumlama Makinalarımızla devam ediyoruz. Üretim kapasitemiz, Isıl İşlem Prosesi dahilinde, gelen parçaların teknik isterlerine, geometrik şekillerine, proseslerin zaman ve sürelerine göre değişmekle birlikte 2022 yılında kg bazında yıllık 400.000 ton civarında seyretti.
Sektörünüzü rekabet koşulları ve kalite açısından değerlendirir misiniz?
Sektörümüz, ülke sanayimizin kazandığı ivme, yüksek katma değerli ürünler ve kalite sertifikaları ile uluslararası standartları yakalamaya başladı. Bu gelişmeler firma fark etmeksizin, sektördeki tüm oyuncuları yeni yatırımlara, AR-GE çalışmalarına ve gelişime sürükleyen itici bir güç oldu. Isıl işlem firmalarındaki iyileştirme ve geliştirmeler, imalat sanayinin tamamına ürün kalitesi açısından olumlu yansıyor.
Sizi rakiplerinizden farklılaştıran noktaları açıklar mısınız?
Bizi farklı kılan, daha doğrusu farklı düşündüğümüz en önemli konu, doğru teknik ve şekillerde gerçekleşen proseslerin milli bir hizmet olduğu bilincinde olmamızdır. Endüstriyel sanayinin insan ihtiyacı ve dünyamız koşullarındaki önemini ve doğru yapılan ısıl işlemin, üretilen her makine ve teçhizatta, insanlık faydasına, ülkemiz sanayi kalitesi adına yaptığı katkının farkındayız. Uygunsuz kötü yapılmış ısıl işlem; bitmiş ürünlerin kullanımı esnasında can ve mal kayıplarına, kalitesiz ürün tedariğine ve ihracatta gerilemeye neden olabilmektedir.
Size göre sektörünüzün can alıcı sorunları nelerdir ve bu sorunların çözümü için neler yapılmalıdır?
Sektörümüz yüksek enerji gerektiren, ham maddesi enerji olan bir sektördür. Bu nedenle çok yüksek enerji maliyetleri hem biz ısıl işlem firmalarını hem de proseslerin uygulandığı araç-gereç ve makinelerin üretici firmalarını doğrudan etkilemekte ve ciddi enerji maliyetleri, ülkemiz ihracatında global piyasada rekabet gücünü azaltmaktadır. Önemli hususlardan biri ise, proseslerimiz için kullanmak zorunda olduğumuz makine ve ekipman yatırımlarında, üretici sınıfında yer almadığımız için devlet teşviklerinden faydalanamıyor olmamız. Bu sorun başta ısıl işlem firmaları olmak üzere, yukarıda da önemini ve yansımalarını özellikle belirttiğim son kullanıcıyı olumsuz etkilemektedir. En az diğerleri kadar önemli olan bir diğer konu ise ara eleman sorunudur. Sektörümüzün fiziki çalışma koşulları, çok tehlikeli sınıfta yer alması, sertifikasyonunun olmaması, Meslek Liseleri Müfredatı’nda yer alan ısıl işlem dersinin birkaç saat ile sınırlandırılarak ayrıca bir ders niteliği taşımaması sebebi ile sektörümüz için hayati önem taşıyan ara eleman sorunu oluşuyor. Sanayi için büyük önem taşıyan bu sorunun ivedilikle çözülmesi gerekiyor.
Kullanıcılardan ürünlerinizle ilgili aldığınız geri dönüşleri ve müşteri memnuniyetini artırma yönündeki çalışmalarınız aktarır mısınız?
Bu konudaki en büyük çabamız, ekibimizi ve çalışma ortamımızı, kullandığımız makine ve ekipmanları sürekli geliştirmektir. Bunun yansımasının da iyi ilişkiler ve kaliteli ürünler olarak dönüş sağlayacağını biliyoruz. Sektörümüzde, uygulanan prosesin doğruluğu ve bu prosesleri uygularken kullandığımız ekipmanların kalitesi kadar, ölçme ve analiz etme ekipmanlarımız olan laboratuvar birimimiz de önem taşımaktadır. Firmamız bünyesinde yer alan laboratuvar ekipmanları Rocwell Sertlik Ölçüm Cihazları, Brinel Sertlik Ölçüm Cihazları, Vickers Sertlik Ölçüm Cihazları, Numune Alma Cihazları, Mikro Yapı Analizi Cihazları olarak sıralanabilir. Prosesi tamamlanan tüm ürünlerin, laboratuvar ortamında uygun tarama ve ölçümleri yapılıp, kalite kontrol raporları ve sevk belgeleri hazırlanarak üretim aşaması tamamlanmış olur.