4 Aralık 24, Çarşamba

​8. Asfalt Sempozyumu Ankara’da yapıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü himayelerinde Yollar Türk Milli Komitesi ve Asfalt Müteahhitleri Derneği iş birliği ile düzenlenen 8. Asfalt Sempozyumu ve Sergisi 8-9 Aralık tarihlerinde Ankara'da yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu'nun katılımıyla gerçekleşen açılışa Karayolları Genel Müdürümüz Abdulkadir Uraloğlu ile birlikte sektör temsilcileri ve çok sayıda misafir katıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü himayelerinde Yollar Türk Milli Komitesi ve Asfalt Müteahhitleri Derneği iş birliği ile düzenlenen 8. Asfalt Sempozyumu ve Sergisi 8-9 Aralık tarihlerinde Ankara’da yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen açılışa Karayolları Genel Müdürümüz Abdulkadir Uraloğlu ile birlikte sektör temsilcileri ve çok sayıda misafir katıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü himayelerinde Yollar Türk Milli Komitesi ve Asfalt Müteahhitleri Derneği iş birliği ile düzenlenen 8. Asfalt Sempozyumu ve Sergisi 8-9 Aralık tarihlerinde Ankara’da yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen açılışa Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu ile birlikte sektör temsilcileri ve çok sayıda misafir katıldı. Açılışta konuşan Bakan Adil Karaismailoğlu, son 19 yılda yapılan ulaşım projelerine dikkat çekerek bu projelerin hem bölgesel hem de uluslararası ekonomiyi ve kültürel hareketliliği canlandıran tarihi projeler olduğunu söyledi.

Trafik güvenliği arttı

1915 Çanakkale Köprüsü’nün de içinde bulunduğu, Avrupa yakasını Çanakkale üzerinden Kuzey Ege’ye bağlayacak Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun da bu projelerden biri olduğunu söyleyen Karaismailoğlu “Yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 adet iş makinesi ile gece gündüz çalışarak projemizin 18 Mart 2022’den önce hizmete girmesi için yapım çalışmalarını başarıyla sürdürüyoruz” dedi. Uluslararası standartlarda sürüş konforu ve trafik güvenliği sağlayan akıllı otoyolların da yer aldığı geniş ve güçlü bir yol ağına sahip olduklarını belirten Bakan, bölünmüş yollar ile birlikte hem trafik güvenliğini artırarak kazalardaki ölüm oranını azalttıklarını hem de 21 milyar TL tasarruf sağladıklarını söyledi.

“Gelişime bağlı olarak yol talebi de artıyor”

Bakan Karaismailoğlu, teknolojik, bilimsel ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak güvenli, konforlu ve uzun ömürlü yolların yapılması yönünde taleplerin arttığını, bu kapsamda yolun yapılacağı bölgenin iklim koşullarına ve yolun geometrik özellikleri ile trafik hacmine uygun bitümlü bağlayıcının kullanılmasına yönelik BSK bitüm sınıfı seçim haritaları kullanmaya başladıklarını da sözlerine ekledi.

Konuşmasının sonunda sempozyumun önemine dikkat çeken Karaismailoğlu, “Asfalt ve yol üstyapısı konusunda çalışan otoriteleri, akademisyenler, üretici ve uygulayıcıları bir araya getirerek, bilime ve uygulamaya ulusal ve uluslararası düzeyde katkıda bulunan çok önemli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum” dedi.

Asfaltta Ar-Ge çalışmaları

KGM Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu ise, günümüzde geliştirilen teknik özellikleri sayesinde yüksek performanslı, uzun ömürlü, güvenli, konforlu ve çevreyle uyumlu yolların yapımına imkan tanıyan asfaltın araştırma ve geliştirmeye açık olması nedeniyle yol otoritelerinin, uygulamacıların ve akademisyenlerin sürekli ilgi odağında olduğunu belirterek, asfaltın seçimi ve kullanımının bilgi birikimi ve tecrübe gerektirdiğini söyledi. Konuya ilişkin bilgi alışverişini sağlamak için Asfalt Sempozyumlarının ulusal ve uluslararası alanda 1996 yılından bu yana düzenlendiğini hatırlatan Uraloğlu, “Yeni üretim paradigması olan Endüstri 4.0 ile üretim ve yaşam alanları, bilişim teknolojileri aracılığı ile akıllı donanımlara sahip olurken sistemlerin de birbiriyle bütünleşik çalışması hedeflenmektedir” dedi.

Dijital Dönüşüm ve Mobilite için Asfalt 4.0

Asfalt Sempozyumunun ‘Dijital Dönüşüm ve Mobilite için Asfalt 4.0’ temasıyla düzenlenmesini önemli bulduğunu söyleyen Uraloğlu, geçtiğimiz Ekim ayında gerçekleştirilen 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası ile oluşturulan vizyona derinlik kazandıracağını düşündüğünü dile getirdi. Karayollarının mevcut yol ağı hakkında bilgiler veren Uraloğlu, yol kullanıcılarının beklentileri doğrultusunda da konforlu, emniyetli, çevre dostu ve sürdürülebilir yol üstyapıları yapmak için yeni malzemeler, yapım teknik ve teknolojileri üzerinde çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.

Yol yapımında modern ve ekonomik yöntemler

En modern ve ekonomik açıdan en uygun yöntemlerin ülkemiz yol üstyapısında uygulandığını ifade eden Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yol üstyapı standartlarını gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmayı başardığını vurguladı. Uraloğlu; “TÜBİTAK destekli projelerle yol üstyapılarının tasarım metotları geliştirilmiş, ileri teknoloji gerektiren sessiz, güvenli ve uzun ömürlü aşınma tabakası uygulamasına başlanmış, bitümlü bağlayıcıların iklim ve trafiğe bağlı olarak kullanımı sağlanmıştır.” diye konuştu.

Bilim Kuruluna 27 adet eser başvurusu yapıldı

Sempozyumda asfalt kaplamalı üstyapıların dijitalleşmesi, mobiliteye etkileri, tasarımı, yapımı ve bakımı konularında teorik ve pratik çalışmalarla ilgili yeni buluşlar, teknolojik gelişmeler, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu. Bugüne kadar gerçekleştirilen tüm sempozyumlarda bilimsel ve akademik çalışmalara ilişkin koşulları göz önünde bulundurarak, araştırmacılar tarafından derlenen bildirilerin sektörün hizmetine sunulmasını sağlayan Kurullar aracılığıyla pek çok uzman görüş ve önerisi yol sektörü ile paylaşıldı. 8. Ulusal Asfalt Sempozyumu’nda üniversitelerin öğretim görevlileri başta olmak üzere Karayolları Genel Müdürlüğü, özel sektör kuruluşları ve ASMÜD’ün katılımı ile “Sempozyum Düzenleme Kurulu”, “Yürütme Kurulu” ve “Bilim Kurulu” olmak üzere 3 adet Kurul oluşturuldu. 30 kişiden oluşan Bilim Kuruluna 27 adet eser başvurusu yapıldı. Bilim Kurulu’nun önerileri çerçevesinde Sempozyum Programı’nın ana hatları belirlendi; 15 adet eser sözlü sunum yapılmak üzere seçildi. Sempozyumda ayrıca, konularında uzman 5 kişi de Davetli Konuşmacı olarak yer aldı.

5 ayrı oturum yapıldı

‘Dijital Dönüşüm ve Mobilite için Asfalt 4.0’ temasıyla düzenlenen sempozyumda, 5 farklı oturum yapıldı. Yerli ve yabancı sektör paydaşlarının sunum yaptığı oturumlarda; üstyapı yönetimi bakım ve onarımı, asfalt kaplamalarda sürdürülebilirlik, asfalt karışım performansı ve ölçümleri başta olmak üzere sağlık, güvenlik, çevre gibi konular ele alındı.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler